Felhívás!

A külügy magyarázatot követelt Irántól a Mercer Street tartályhajó elleni támadásra

A külügy magyarázatot követelt Irántól a Mercer Street tartályhajó elleni támadásra Románia

Románia teljességgel elfogadhatatlannak tartja, és határozottan elítéli a Mercer Street tartályhajó ellen szándékosan elkövetett, két emberéletet követelő dróntámadást, amelyért Iránt teszi felelőssé – közölte hétfőn a külügyminisztérium.

A múlt heti támadásban életét vesztette a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit állampolgárságú tagja.

A külügyminisztérium a stratégiai partnerei – az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – tájékoztatása alapján arra a következtetésre jutott, hogy az Ománi-öbölben elkövetett támadást Irán koordinálta. Bukarest haladéktalanul magyarázatot követel az iráni hatóságoktól a történtekre, és fenntartja a jogot, hogy nemzetközi partnereivel közösen válaszlépéseket tegyen. Ennek érdekében hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba az iszlám köztársaság bukaresti nagykövetét.

Bukarest szerint semmilyen mentség nem létezik egy civil célpont elleni, emberéleteket követelő, és jelentős anyagi károkat okozó támadásra, ezért folytatja a konzultációt szövetségeseivel a megfelelő válaszlépések azonosítása érdekében.

Aurescu külügyminiszter az elmúlt hétvégén telefonon konzultált brit és izraeli partnerével az Ománi-öbölben történt incidensről. A román külügy részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és logisztikai segítséget ígért a román áldozat holttestének hazaszállításához.

A támadást csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű Mercer Street nevű, közepes méretű tartályhajó ellen. A hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott.

Bár az iráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Teherán nem vett részt a támadásban, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifejezte meggyőződését vasárnap, hogy Irán követte el az agressziót, és válaszlépéseket helyeztek kilátásba.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.