Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A külügy elfogadhatatlannak tartja Andrei Marga kijelentéseit az ukrajnai háborúról

A külügy elfogadhatatlannak tartja Andrei Marga kijelentéseit az ukrajnai háborúról Románia

Elfogadhatatlannak nevezte vasárnapi közleményében a román külügyminisztérium Andrei Marga professzornak, a román diplomácia volt vezetőjének a kijelentéseit Oroszország Ukrajna elleni háborújáról és annak hatásairól.

“Ezek a nyilatkozatok szöges ellentétben állnak az Oroszország Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és provokálatlan agressziójával kapcsolatos hivatalos román állásponttal, valamint a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó nemzetközi jogi alapelvekkel” – szögezte le a külügy.

Közleményében a tárca határozottan elutasította Andrei Marga álláspontját, amely “átveszi, bátorítja és terjeszti a rosszindulatú orosz narratívákat”. Ismételten hangsúlyozta, hogy Románia támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Andrei Marga kijelentései ellen tiltakozott a bukaresti ukrán nagykövetség is. “Sajnáljuk, hogy egy európai és demokratikus állam volt minisztere olyan kijelentéseket tesz, amelyek megkérdőjelezik a nemzetközi jog alapelveit, különösen a határok sérthetetlenségét. Ezeknek az elveknek a teljes körű tiszteletben tartása képezi a kontinens biztonságának és stabilitásának az alapját. Az ilyen kijelentések semmilyen körülmények között nem elfogadhatóak. Ezek a megnyilvánulások különösen kirívóak egy olyan időszakban, amikor Ukrajna hősiesen védi függetlenségét és egész Európa biztonságát” – olvasható a nagykövetség vasárnapi közleményében.

Andrei Marga pénteken, egy Gyulafehérváron tartott könyvbemutatón azt mondta, hogy Ukrajna “természetellenes határokkal” rendelkezik, és területeket kell átengednie Oroszországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, illetve Romániának: Magyarországnak Kárpátalját, Lengyelországnak Galíciát, Romániának Bukovinát és Oroszországnak Donbászt és Krímet. “Ezek más országok területei. (…) Addig nem lesz nyugalom Európában amíg nem születik megállapodás Oroszország, Németország, Ukrajna és Kína között (az ukrajnai konfliktusról – szerk. meg). Ha nincs béke, a demokrácia szenvedni fog” – jelentette ki a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem volt rektora.

Andrei Marga 2012 májusa és augusztusa között külügyminiszter volt a Ponta-kormányban, 2012-2013 között a Román Kulturális Intézetet, 1997-2000 között pedig az oktatási tárcát irányította. A Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács évekkel ezelőtt megállapította róla, hogy együttműködött a román kommunista titkosszolgálattal. 

Berendelték Fehéroroszország bukaresti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét

 Berendelte a román külügyminisztérium Fehéroroszország bukaresti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, miután Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton Minszkben azt nyilatkozta, hogy ‘az Egyesült Államok katonai konfrontációba sodorják Európát Oroszországgal Ukrajna területén, és ebben más országok, köztük Románia is közvetlenül érintett lesz”.

Vasárnapi közleményében a tárca leszögezte: Románia határozottan visszautasítja és elfogadhatatlannak tartja az ilyen állításokat, amelyek az erőszak alkalmazásán és az erőszakkal való fenyegetésen alapuló retorikát táplálják a nemzetközi kapcsolatokban.

A román külügy szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Fehéroroszország Oroszország cinkosa az Ukrajna elleni agresszióban. A közleményben emlékeztett arra, hogy Románia a NATO tagjaként ‘a történelem legerősebb politikai-katonai szövetségének’ a biztonsági garanciáit élvezi.

(forrás: Agerpres, fotó: MAE)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások