Felhívás!

A kormánykoalíció 3,7 milliárd eurót szán a Művelt Románia programra

A kormánykoalíció 3,7 milliárd eurót szán a Művelt Románia programra Románia

A kormánykoalíció 3,7 milliárd euróval szándékozza finanszírozni a Művelt Románia elnevezésű programot az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében – tájékoztatott szerdai közös nyilatkozatában Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter és Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

“A kormánykoalíció szerint az oktatás prioritást élvező ágazat a PNRR szempontjából, emiatt a terv keretében lehívható 29,2 milliárd euró több mint 12 százalékát szánja a Művelt Románia programra. A PNRR költségvetésének 42 milliárd euróról 29,2 milliárd euróra való csökkentésével módosítani kellett a Művelt Románia programra szánt összegeket is. Románia a helyreállítási terven keresztül az európai átlagot jóval meghaladó finanszírozást nyújt az oktatásnak” – hangsúlyozza a két miniszter a közös Facebook-bejegyzésben.

Megemlítik, hogy jelenleg 3,7 milliárd eurós finanszírozásról folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal. Többek között 314 millió eurót szánnának 10.000 iskolai laboratórium felszerelésére, 530 millió eurót az iskolaelhagyást csökkenteni hivatott programra, 300 millió eurót az egyetemi bentlakások felújítására, 402 millió eurót a duális képzés reformjára.

Cristian Ghinea miniszter egy héttel ezelőtti bejelentése értelmében a kormánykoalíció ülésén abban állapodtak meg, hogy május 31-én nyújtják be a Románia által kidolgozott helyreállítási tervet, amelynek összértéke 29 milliárd euró.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 6., 22:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ez is 1 furfangos trükk amivel milliókat fognak ellopni a műveltebbek!😁
  Amig minden nemzetet mocskolnak,a mèdiàban,sportban csupa szemianalfabètàt futtatnak,amig a színhàz padlójàt is szotyival összeköpködik,az utak,patakok medre úszik a szemètben,addig mit akarunk?!
  Művelt Romàniàt?!😜 megműveltet sem,mivel egy rèszèt eladtàk a földterületeknek! Mèg azt is lenyúltàk ami nem mozditható!!!
  Vrem o țară ca afară?! Na ne màr…lekèstetek! Sem infrastruktura,sem humàn erőforràs! Ők màr kint vannak akik nagyon akartàk! Sokan mint verèb a fecske fèszkèben!

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 22:35
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Iskola ès rromàk felzàrkóztatàsa!🤔🤠
  Mèg kell 100 èv!
  A megyei tanfelügyelősèg mèg a kèrt osztàlyokat sem hagyta jóvà sok líceumban! Mit vàrjunk ezektől?! A gyerekek,szülők,tanàrok èrdekeit helyezik előtèrbe?! Nem hiszem! Tiszta politika minden! Lesz itt olyan, hogy deturnare fonduri pe motive politice….

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 11:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Elsősorban minden megyében fel kell állítaniuk egy – két tanfelügyelőséget, hogy legyen szabad a verseny, közöttük. Aztán az egy éven át nem teljesítőket elküldeni a sarkkörön túl. Tapasztalatcserére.

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 22:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  „Elsősorban minden megyében fel kell állítaniuk egy – két pót tanfelügyelőséget, hogy legyen szabad a verseny, közöttük. Aztán az egy éven át nem teljesítőket elküldeni a sarkkörön túl. Tapasztalatcserére.” – ugyanez, vagy küldeni őket Ausztráliába, aranyat pórolni a pusztában, az el nem költött, de az ellopott pénz visszaszerzésére.

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 22:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A gyermekek ne járjanak iskolába, de hatalmas pótlékokat kapjanak, osztályokat és éveket végezzenek, jó eredménnyel, hogy aztán jó mezőgazdászok legyenek idegen földön, mert mire felnőnek, nálunk már mezőgazdaság sem lesz, a géppark megújítására már nem is számítok.

 • User
  Dátum: 2021. május 9., 21:36
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem lenne nagy marhaság visszatérni a tiszta szakoktatáshoz, és az elméleti oktatáshoz. Ez nem zárná ki, ha egy szakember érettégire vágyik, levizsgázhasson. Maradnék a messzi távolból, azon a véleményen, hogy a mai oktatásunk nem engedi meg a művelt Románia álmát sem.