Felhívás!

A kormányfő szerint az okos városokban van a jövő

A kormányfő szerint az okos városokban van a jövő Románia

Az országos helyreállítási terv révén lehívható alapok nagy része a smart city városfejlesztési szemlélethez kapcsolódik – jelentette ki szerdán Florin Cîţu miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a városok következő időszakra vonatkozó fejlesztési tervei nagymértékben meghatározzák az ország fejlődésének irányát.

A kormányfő részt vett szerdán Az okos város: A mikro-mobilitás elengedhetetlen a fenntartható városfejlesztéshez címet viselő online workshopon.

Beszédében a miniszterelnök leszögezte, a mikromobilitás egy újonnan megjelent fogalom, és ezt az új koncepciót a digitalizációval együtt, ezzel párhuzamosan kellene bevezetni. Hozzátette, az országos helyreállítási tervbe foglalt projektekkel lehívható alapok nagy része valamilyen formában kapcsolódik a smart city városfejlesztési szemlélethez. “Forrásokat különítünk el a mobilitásra, a városok digitalizálására, környezetbaráttá tételére stb. (…) Az, hogy miként fejlesztjük a városokat a következő időszakban, nagymértékben meghatározza majd Románia, a társadalom fejlődését” – nyomatékosította.

Kiemelte, két fontos célkitűzés van, az egyik a környezetszennyezés csökkentése, a másik pedig az időnyerés, ugyanis felmérések is kimutatták, hogy Romániában sok időt veszítünk el a forgalomban, például a munkahelyre, illetve onnan hazafelé menet. A mikromobilitás, a digitalizáció segítene időt nyerni, amelyet aztán arra fordíthatunk, hogy javítsunk az életminőségünkön – tette hozzá.

A tárcavezető azt is leszögezte, a zöld gazdaságra, a mikromobilitásra való átállás vélhetően “nem lesz olcsó”, de ha mindennek a jó hatásait nézzük, megéri az áldozatot.

Cîţu beszélt a környezetvédelmi minisztérium által kezdeményezett Zöld péntek elnevezésű akcióról is, arra buzdítva a központi közigazgatásban dolgozókat, hogy olyan közlekedési eszközöket válasszanak a munkahelyre jutáshoz, amelyekkel egyáltalán nem vagy kevésbé szennyezik a környezetet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.