Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő miniszteri beszámolókat vár a költségvetés-végrehajtásról

A kormányfő miniszteri beszámolókat vár a költségvetés-végrehajtásról Románia

Arra kérte csütörtökön Florin Cîţu kormányfő a minisztereket, hogy mielőbb számoljanak be a költségvetésük végrehajtásáról. Közölte, hogy “alapos magyarázatot” vár azoktól a tárcavezetőktől, akiknek a minisztériumában elköltetlen összegek maradtak.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök emlékeztetett: a költségvetési törvény szerint az elköltetlen összegekkel rendelkező minisztériumok legfeljebb akkora forráskiegészítést kaphatnak költségvetés-kiigazításkor, amekkorát nem sikerült elkölteniük. Közlése szerint az idei első hat hónap után összesen közel 20 milliárd lej maradt felhasználatlanul a minisztériumoknál.

“Ezért nyilatkoztam azt, hogy nem tudom azt komolyan venni, amikor az egyes tárcák összesen 40 milliárd lejre rúgó költségvetés-kiegészítés kérnek. Én ebből indulok ki a költségvetés-kiigazításról szóló tárgyalásokon” – jelentette ki Florin Cîţu a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a GDP-arányos deficitnek a költségvetés-kiigazítás utáni is a 7,16 százalékos szint alatt kell maradnia, ami abszolút értékben 82 milliárd lejes hiányt jelent. Közölte, hogy több minisztérium is költségvetés-kiegészítésben fog részesülni.

“Ám legyen világos: nem űzünk csúfot a románok pénzéből. Alapos magyarázatot várok azoktól a minisztériumoktól, amelyek nem költötték el a korábban kiutalt összegeket, mert azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak üljünk a forrásokon” – fogalmazott Cîţu, hozzátéve, hogy több olyan betervezett minisztériumi beruházásról is tud, amire idén még egyetlen lejt sem költöttek el.

A kormányfő közölte, ha nem kapja meg a miniszterektől a hét végéig a költségvetés-végrehajtásukról szóló beszámolót, akkor jómaga fogja ezeket az adatokat nyilvánosságra hozni.

Nem lesznek fennakadások a Helyi Fejlesztések Országos Programjában

A kormány továbbra is biztosítja a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) keretében finanszírozott beruházásokhoz szükséges összegeket – jelentette ki a miniszterelnök.

Florin Cîţut a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján arról kérdezték az újságírók: meg tudja-e erősíteni, hogy néhány hete “problémák voltak” a PNDL-n keresztül zajló kifizetésekkel, illetve veszélybe kerül-e az országos fejlesztési program amiatt, hogy a fejlesztési minisztériumnak a kért 4 milliárd lej helyett csak 1,8 milliárd lejjel egészítik ki a büdzséjét a költségvetés kiigazításakor.

A miniszterelnök cáfolta, hogy késtek volna ezek a kifizetések. Közlése szerint jelenleg a fejlesztési minisztérium számláján 330 millió lej van a PNDL-n keresztül zajló beruházások finanszírozására. “Tehát van pénz a számlán, a kifizetések gond nélkül folytatódnak. Továbbra is utalunk forrásokat erre a célra, mert én nagyon jól tudom, hogy a befektetések révén fejleszthetjük Romániát” – fejtette ki Florin Cîţu.

Csökkent az első félévben a nyugdíjdeficit

Florin Cîţu közölte, hogy az első félévben a tervezettnél több pénz folyt be a járulékokból az államkasszába, így csökkent a nyugdíjdeficit.

A miniszterelnököt a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a médiába kiszivárgott költségvetéskiigazítás-tervezetről kérdezték, amely szerint a munkaügyi minisztériumtól 2,7 milliárd lejt vonnak el. Florin Cîţu ezt azzal magyarázta, hogy a járulékokból a tervezettnél nagyobb összeg folyt be az államkasszába, így a költségvetésből finanszírozott nyugdíjdeficit is csökkent, annak ellenére, hogy a nyugdíjak közben növekedtek.

“Ez azt jelenti, hogy a betervezett összegnél kevesebbet kell fordítani a költségvetésből a nyugdíjdeficit finanszírozására. (…) Ez tehát a magyarázat, nem vonunk el semennyit a munkaügyi minisztérium költségvetéséből. Kedvezően alakult a helyzet, több pénz folyt be az államkasszába, ezért csökken a deficit” – magyarázta a miniszterelnök.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük