Felhívás!

A kormányfő kéri az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését

A kormányfő kéri az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését Románia

Az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését kérte vasárnap, a beavatkozásokat irányító országos központ Ciolpani-ban összehívott gyűlésén Ludovic Orban miniszterelnök.

A gyűlést követő sajtótájékoztatón Orban közölte: a közegészségügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közös csapatokat fog létrehozni, amelyek minden intenzív terápiás osztályt leellenőriznek majd az országban, megvizsgálják a gázberendezéseket, és felmérik a páciensek és orvosok biztonságát.

A miniszterelnök felkérte az üggyel foglalkozó szakértőket, hogy minden erejükkel segítsék a Piatra Neamţ-i tűzesetet kivizsgáló ügyészek munkáját a tragédia okainak és körülményeinek mielőbbi felderítése és a felelős személyek azonosítása érdekében.

Hozzátette: kérte, hogy humánerőforrás-mozgósítással támogassák a közegészségügyi igazgatóságokat és a mentőszolgálatokat, amelyek fokozott túlterheltséggel dolgoznak, valamint a kórházak, elsősorban az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését.

Már Brüsszelben kezelik a megsérült orvost

Orban közölte, már a brüsszeli katonai kórház égési sérülteket ellátó részlegén kezelik a Piatra Neamţ-i tűzesetben megsérült orvost.

A kormányfő azt mondta, a “hős orvos” már a belgiumi kórházban fekszik, átvették az ottani szakemberek, felmérték az állapotát és elkezdték a kezelését. “A legjobb ellátásban részesül, hiszen a Reine Astrid katonai kórház azon egészségügyi intézmények közé tartozik, amelyek a legmagasabb standardokkal rendelkeznek a súlyos égési sérültek ellátása terén” – fogalmazott.

A miniszterelnök ugyanakkor felkérte az újságírókat, ne zavarják folyamatos telefonhívásokkal a brüsszeli kórház munkáját. “Minket tájékoztatnak a hős orvos egészségi állapotának alakulásáról, és amint releváns információink lesznek, közölni fogjuk a médiával” – tette hozzá.

“A vizsgálat eldönti majd, hogy ki tehető felelőssé a tragédiáért”

A kormányfő kijelentette, ha a vizsgálat során megállapítást nyer, hogy az igazgató tehető felelőssé a Piatra Neamţ-i kórházban történt tragédiáért, menesztik tisztségéből vagy akár bűnvádi eljárás is indulhat ellene, attól függően, hogy mi derül ki a nyomozás során.

Ludovic Orban szerint maga a kórházigazgató nyilatkozta korábban, hogy átalakításokat végeznek az épületen belül, hogy néggyel több beteget tudjanak fogadni az intenzív osztályon. A kormányfő ugyanakkor azt állítja, ilyen munkálatok esetén szükség van egy tervre, illetve engedélyre a megyei közegészségügyi igazgatóság részéről, utóbbi azonban semmiféle értesítést nem kapott ez ügyben.

“A rendelkezésünkre álló információk alapján márpedig sor került néhány munkálatra a második emeleten. Többek között felhúztak egy gipszkarton falat, állítólag ezzel választották el az adminisztratív személyzetet a kórházi osztálytól. Ugyanakkor más munkálatok is voltak, többek között konnektorokkal és más szerelésekkel kapcsolatosak” – magyarázta.

“A kórházban hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat”

A kormányfő kijelentette, hogy a Piatra Neamţ-i megyei kórházban a közegészségügyi igazgatóság (DSP) és a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR) jóváhagyása nélkül végeztek építési munkálatokat.

Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta: maga a kórház menedzsere tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a kórházban, ahol a tragikus tűzeset történt, építkezési munkálatokat végeztek.

“Munkálatokat végeztek, egyértelmű, hogy semmiféle engedélyük nem volt sem a DSP-től, sem az ISCIR-től, ez köztudott” fogalmazott Orban.

Azt is közölte, a berendezéseket nem a közegészségügyi igazgatóságok, és nem is a katasztrófavédelmi hatóságok ellenőrzik, hanem a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR), ha 25 milliméteresnél nagyobb átmérőjű csövekről van szó. Az oxigéntöltő állomások állapotát szintén rendszeresen meg kell vizsgálni és működésüket jóváhagyni – szögezte le a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy mikor végeztek legutóbb műszaki ellenőrzést a kórházban, Orban azt felelte: a belső berendezéseket nem ellenőrizték, az oxigéntöltő állomás egy magáncég tulajdona, és azt idén márciusban ellenőrizték utoljára.

Arra felvetésre, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői állítják: megvolt a DSP jóváhagyása, Orban azt mondta: a DSP igazgatója hivatalos úton közölte, hogy nem kapott kérelmet az átalakítási munkálatok elvégzésének engedélyeztetésére.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke a Facebookon tett közzé több dokumentumot, ezzel a kísérő szöveggel: “Elég a liberálisok közönséges manipulációjából és hazudozásából! Íme a DSP engedélyei és jóváhagyása, amely igazolja, hogy a Neamţ megyei kórház második és harmadik emeleti intenzív osztálya törvényesen működött. Orban és Neamţ megye prefektusa vessen véget a hazudozásoknak, azok iránti kegyeletből, akik meghaltak ott!” – olvasható Ciolacu bejegyzésében.

George Lazăr prefektus úgy nyilatkozott vasárnap reggel az Agerpres hírügynökségnek, hogy a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház intenzív terápiás osztályát, ahol a tíz halálos áldozatot követelő tűzvész történt, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyása nélkül költöztették át szombaton a harmadik emeletről a másodikra.

‘Tegnap elköltöztették az intenzív osztályt a harmadik emeletről a másodikra, márpedig ezt strukturális módosításnak nevezik. A strukturális módosításhoz kötelezően szükség van a DSP jóváhagyására. Még csak nem is értesítették erről a DSP-t’ – mondta Neamţ megye prefektusa.

A Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán szombaton kiütött tűzben tíz beteg meghalt, további hét személy pedig súlyosan megsérült, köztük az ügyeletes orvos is, aki testének 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A DSP megerősítette, hogy a kórházban hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat

A Piatra Neamţ-i kórházban a baleset napján hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat – erősítette meg vasárnap késő esti közleményében a Neamţ Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

“A COVID-19 pozitív betegek intenzív osztálya kapacitásának növelése érdekében a második emelet funkcionális útvonalait falépítéssel módosították. Ide hozták volna, két, egyenként nyolcágyas kórterembe a pozitív betegeket. Addig a pozitív betegeket a harmadik emeleten kezelték. E módosításokhoz a kórház nem kérte a Neamţ Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását. Az intenzív osztály átkonfigurálását, és a pozitív COVID betegek átköltöztetését a harmadikról a második emeletre, jóváhagyás nélkül, november 14-én hajtották végre. A Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház, vagy bármely ágyakkal rendelkező egészségügyi egység köteles a szerkezet, vagy a funkcionális útvonalak bármilyen módosítását megelőzően kérni és megszerezni a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását” – áll DSP közleményében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.