Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: A kormány sürgősségi rendelettel módosítja 114-es rendeletet

FRISSÍTVE: A kormány sürgősségi rendelettel módosítja 114-es rendeletet Románia

A költségvetési törvény megfelelő alkalmazásának lehetővé tétele érdekében a kormány hétfői ülésén valószínűleg módosítja a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásait – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos végrehajtó tanácsának ülését követően.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő szerint többek között befagyasztják a közméltóságok járandóságát, megszüntetik az ideiglenes áthelyezéseket a versenyszférából a közszférába, megtiltják a nyugdíj és az állami fizetés halmozását, a 2019-es szinten tartják a büntetőpont értékét, és elhalasztják a közigazgatási törvénykönyv 200. cikkelyének gyakorlatba ültetését, amely különnyugdíjat biztosítana a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyeitanács-elnököknek és -alelnököknek.

Orban szerint azért kell rendelettel vagy sürgősségi rendelettel módosítani a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet, mert a vonatkozó törvényt megtámadta az alkotmánybíróságon a Szociáldemokrata Párt (PSD), így az nem léphet érvénybe az alkotmánybíróság határozata előtt.

Az Orban-kabinet 2019. december 23-án vállalt felelősséget a parlamentben a 114-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvénytervezetért, ám a PSD alkotmányossági óvást nyújtott be ez ellen. A felek január 20-áig fejthetik ki írásban álláspontjukat ezzel kapcsolatban, a tárgyalást január 29-ére tűzték ki.

FRISSÍTÉS: Elfogadta a sürgősségi rendeletet a kormány

Sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásainak módosítását a költségvetési törvény megfelelő alkalmazásának lehetővé tétele érdekében, jelentette be hétfő este Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

A sürgősségi rendelet előírja többek között a közméltóságok járandóságának és a büntetőpont értékének a befagyasztását (ezek értéke nem nő a minimálbér növekedése nyomán, hanem a 2019. decemberi szinten marad), illetve a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyeitanács-elnököknek és -alelnököknek különnyugdíjat biztosító törvényi rendelkezés gyakorlatba ültetésének elhalasztását 2021. január 1-ig.

A közintézmények alkalmazottainak járó pótlékok értéke szintén a decemberi szinten marad.

Dancă leszögezte azonban, hogy a jogszabályba nem került be a nyugdíj és az állami fizetés halmozását tiltó előírás, mivel ebben az ügyben várják az alkotmánybíróság döntését.

A rendelet törli azon előírásokat is, amelyek a szociális tőke megemelésére kötelezték a magánnyugdíjalap-kezelő cégeket, megszünteti az ideiglenes áthelyezéseket a versenyszférából a közszférába, illetve az energetikai cégekre kivetett 2%-os pluszadót is, mondta Dancă.

A Fejlesztési és Beruházási Alap megszűnik, mihelyt az ennek keretében elkezdett aktív szerződések határideje lejár, fűzte hozzá a kancellária vezetője.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük