Hirdetés
Hirdetés

A kormány kész a civilszervezetekkel együtt fellépni az álhírek ellen

A kormány kész a civilszervezetekkel együtt fellépni az álhírek ellen Románia

A kormány kész együtt fellépni a civil társadalom képviselőivel a félretájékoztatás és az álhírterjesztés ellen, ha ez az együttműködés az állampolgárok javát és érdekeit szolgálja – közölte pénteken a Ciucă-kabinet sajtóirodája.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány a Global Focus Center nevű civilszervezetnek arra a korábbi bejelentésére reagált, miszerint más szervezetekkel együtt létrehoz egy informatikai platformot a hazai online sajtóban, blogokon és a közösségi oldalakon megjelenő álhírek, félretájékoztatások és az orosz propagandaanyagok kiszűrésére. A kezdeményezők indoklása szerint ez az eszköz “gyorsabb, pontosabb, teljesebb” kommunikációra készteti majd a döntéshozókat.

Közleménye szerint a Ciucă-kabinet “ajánlásoknak tekinti”, elemezni fogja, és esetenként fel is fogja használni “a kormánytól független, civil kezdeményezésre” létrehozandó platform szolgáltatásait. Hangsúlyozták: a kormány nem tett javaslatokat arra, hogy ez az informatikai eszköz milyen kifejezések alapján szűrje ki az álhíreket és a félretájékoztató anyagokat az online médiában.

A Global Focus Center pénteken a Facebook-oldalán azt írta, éppen a kormány hiányos kommunikációja miatt rohamozták meg ezekben a napokban az emberek a benzinkutakat, a bankokat és az útlevélosztályokat. Ezért döntöttek egy olyan mechanizmus létrehozásáról, ami javít a Ciucă-kabinet kommunikációján.

Bejegyzésében a civilszervezet hangsúlyozza, hogy a kezdeményezésük “száz százalékban” független a kormánytól, nem részesül állami finanszírozásban, és a Ciucă-kabinet nem az egyetlen felhasználója lesz az álhírszűrő informatikai platform szolgáltatásainak. “Nem a kormánynak dolgozunk, és nem is fogunk a kormány védelmében dolgozni, a kormány szabadon eldöntheti, hogy figyelembe veszi-e az ajánlásainkat vagy sem” – olvasható az állásfoglalásukban.

Közölték azt is, hogy jelenleg még kidolgozás alatt áll az álhírek kiszűrésére alkalmazandó algoritmus, és szívesen várják a javaslatokat a fejlesztéséhez.

Megszólalt az ügyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is, aki egy pénteki Facebook-bejegyzésben azt írta: egyetért a félretájékoztatás elleni fellépéssel, ha ez nem jár a szólásszabadság korlátozásával. “Az álhírek ellen korrekt és gyors kommunikációval lehet fellépni, nem boszorkányüldözéssel” – vélekedett a politikus.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője, Ionuţ Moşteanu szerint a kormánynak sürgősen le kell tennie az álhírszűrő platform cenzúrára is alkalmas szolgáltatásainak használatáról. “Tegyenek le a demokráciát veszélyeztető javaslatokról és különböző inkompetens személyek intézményvezetői kinevezéséről. Ne próbálják meg kihasználni a háborút” – írta az ellenzéki politikus pénteken a Facebook-oldalán. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 13., 15:33
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ez , ugye vicc? Pont a kormany lep fel az alhirterjesztes ellen , amikor ok a legnagyobb terjesztok?Ha kegyesen nyilatkozik is valaki , olyan nincs , hogy masvalaki pont az ellenkezojet ne kozolje javitva az elozot. Ok fogjak megszabni , hogy mi az alhir es mi a realis hir? Kezdjek akkor azzal , hogy nehany TV csatornat , ujsagot , radio adot betiltanak! Persze , ez csak alom mert nem lesz aki fenyezze oket.