Felhívás!

A kormány jóváhagyta az elektromos rollerek közlekedését szabályozó rendeletet

A kormány jóváhagyta az elektromos rollerek közlekedését szabályozó rendeletet Románia

A kormány hétfői ülésén jóváhagyta az elektromos rollerek közutakon való közlekedését szabályozó rendeletet. Az elektromos rollerek vezetői kötelesek a kerékpársávon közlekedni, ha van ilyen, és nem hajthatnak fel a járdára.

A közutakon való közlekedésről szóló 2002/195-ös számú sürgősségi rendelet végrehajtási módszertanát hétfőn rendelettel módosították, hogy szabályozzák az elektromos robogók használatát. Az elektromos rollerek közutakon való közlekedésére vonatkozó jogi szabályozás tavaly fogadták el.

A hétfőn elfogadott rendelet “konkrétan szabályozza az elektromos rollerrel közlekedők magatartási szabályait, hasonlóan a kerékpárosokhoz, valamint az elektromos rollerek műszaki feltételeit, hasonlóan a kerékpárok esetében megállapítottakhoz” – áll a belügyminisztérium sajtóközleményében.

Az elektromos rollerrel közlekedőkre vonatkozó legfontosabb közlekedési szabály, hogy csak a kerékpársávon szabad közlekedniük, ahol van ilyen, és tilos a járdán használni őket.

Az elektromos rollerrel csak egy sorban szabad közlekedni a közutakon, a vezetőknek pedig maguknál kell tartaniuk a személyi igazolványukat.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a rollerrel tilos alkohol vagy pszichoaktív anyagok hatása alatt közlekedni, illetve tilos rollerrel közlekedni, ha az útfelületet jég vagy hó borítja – áll még a sajtóközleményben.

Ugyanakkor tilos elektromos rollerrel úgy közlekedni, hogy nem tartjuk fenn a talajjal való érintkezést, vagy olyan járművel közlekedni, amely nem felel meg a minimális műszaki feltételeknek.

A kerékpárosokra vonatkozó szabályokkal ellentétben az elektromos rollerek esetében a haladási irány megváltoztatása a járműről való leszállással történik.

Ami az elektromos robogók műszaki feltételeit illeti, azokat megfelelő, működőképes kormányrendszerrel, hatékony fékberendezéssel, hangjelző rendszerrel, világítással és legalább egy fluoreszkáló fényvisszaverő eszközzel kell felszerelni éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetén.

Ezenkívül az elektromos rollereket fel kell szerelni a kerekeken lévő fényvisszaverő elemekkel vagy eszközökkel, amelyek mozgás közben folyamatos kört alkotnak.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.