Felhívás!

A kormány jóváhagyta a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány jóváhagyta a veszélyhelyzet meghosszabbítását Románia

Ludovic Orban miniszterelnök úgy nyilatkozott a szerda esti kormányülés kezdetén: a kormány jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de semmiféle új korlátozást nem fog bevezetni.

Orban közölte: ugyanazok a korlátozó intézkedések maradnak érvényben, mint eddig.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője azt mondta: a tervezet kidolgozásakor minden törvényes szempontot figyelembe vettek, kellőképpen megindokolták a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét.

Ludovic Orban hozzátette: amíg a karanténtörvényt el nem fogadják, addig kivették a szövegből az elkülönítésre vonatkozó passzust. Ezt csak akkor fogják beemelni a szövegbe, miután a karanténtörvényt az államelnök kihirdette, megjelent a Hivatalos Közlönyben és hatályba lépett. Ezt követően kormányülést hívnak össze, amelyen beemelik a szövegbe az elkülönítésre és karanténra vonatkozó 3-as számú függeléket – mondta még a miniszterelnök.

A döntést a kormányülés végén megerősítette Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes is.

“Elfogadtuk a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról szóló határozatot. Erre azért van szükség, mert az új esetek, illetve az elhalálozások száma nő. Nem hozunk új korlátozó intézkedéseket, de nem is lazíthatunk tovább a még érvényben levő korlátozásokon, ahogyan azt szerettük volna” – nyomatékosította Turcan a Victoria-palotában.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: “Jelenleg 7856 aktív esetünk van, (…) és a szakemberek értékelése szerint közösségi terjedésről beszélhetünk”.

Hozzátette: a kormány egyfelől támogatja azokat a cégeket és alkalmazottakat, amelyek a korlátozások miatt nem tudnak dolgozni, másfelől segítséget nyújt azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyek ismét elkezdték a munkát.

A miniszterelnök-helyettes a köz- és magánberuházások növelésében látja a válságból kivezető utat.

Raluca Turcan az egészségügyi óvintézkedések betartására kérte a lakosságot, rámutatva, hogy ugyanazok az emberek, akik tagadják a vírus jelenlétét, a kormányt teszik felelőssé a fertőzöttek számának növekedése miatt.

Orban részt fog venni a karanténtörvény szenátusi vitáján

Ludovic Orban kormányfő részt fog venni a szenátus ülésén, amelyen a karanténtörvény tervezetét vitatják meg a törvényhozók.

“Most beszéltem telefonon, és végre van egy jó hírem, Arafat úr, tisztelt kollégák: úgy tűnik, hogy a jogi bizottság tagjai megegyeztek, véglegesítik a véleményezést. Várom, tájékoztassanak, mikor ül össze a szenátus plénuma, hogy részt vegyek rajta” – jelentette be Orban a szerdai kormányülés elején.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.