Felhívás!

A kormány jóváhagyta a favipiravir felírását a járóbeteg-rendszeren keresztül

A kormány jóváhagyta a favipiravir felírását a járóbeteg-rendszeren keresztül Románia

A kormány sürgősségi rendelettel jóváhagyta, hogy a betegség enyhébb formáiban szenvedő Covid-pácienseknek a járóbeteg-szolgáltatáson keresztül, otthoni kezelésre fel lehessen írni a favipiravir gyógyszert – jelentette be Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.

A sürgősségi rendelet a járványügyi és biológiai kockázati helyzetekben alkalmazandó közegészségügyi intézkedéseket szabályozó 2020/136-os törvényt egészíti ki. A módosítás révén a kórházi gyógyszertár a kórházi szakorvos ajánlása alapján kiadhatja ambuláns kezelésre a Covid kezelésében használt favipiravir gyógyszert a betegség enyhébb formáiban szenvedő pácienseknek, akiket nem utalnak be kórházba – magyarázta hétfő este, a kormányülés végén a miniszter.

Cseke tájékoztatása szerint a favipiravirt egyelőre csak ideiglenesen engedélyeztették Romániában, így nem szerepel az ártámogatott gyógyszerek listáján, és nem forgalmazható a patikákban.

A kórháznál jelentkező Covid-beteget megvizsgáló orvosnak két lehetősége van: vagy úgy dönt, hogy a betegnek súlyos állapota miatt bent kell maradnia a kórházban, vagy pedig hazaküldi a nem súlyos állapotban levő a pácienst, és otthoni kezelésre írja fel neki a favipiravirt, amely az enyhébb lefolyású betegség esetében alkalmazható. A gyógyszer kiszállítható a kórház gyógyszertárából. Ezzel enyhíthető az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, mondta még Cseke Attila.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 5., 20:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Halló!!! A negyedik hullám középén vagyunk!!! És ezt még csak most találják ki????
  Miért nem írhatja fel a családorvos a kovidos betegnek, hogy enyhüljön az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás???
  Egyszerűbb bezárni a kórházakat, ugye??
  Ideje volna komoly munkát a fogni magukat, Cseke úr és társai, és ne az emberek nyakába varrják, ha rosszul mennek a dolgok.
  Tessenek felszerelni a kórházakat, beszerezni és elérhetővé tenni a gyógyszereket az enyhébb lefolyású kovidra.
  Vagy az a cél, hogy ne kapjanak gyógyszert? Kerüljenek kórházba, intenzívre??? Csak kérdem.
  És a kovidos hogyan jut el kórházba?