Hirdetés
Hirdetés

A kormány elfogadta az adóügyi intézkedésekre vonatkozó rendeletet

A kormány elfogadta az adóügyi intézkedésekre vonatkozó rendeletet Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnök a péntek esti, rendkívüli kormányülés kezdetén bejelentette, hogy az ülésen elfogadják az adóügyi módosításokra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet.

Klaus Johannis államfő nincs jelen a kormányülésen.

“Ma elfogadunk egy sor olyan intézkedést, amely a románok jólétének és a befektetések szintjének növelését szolgálja, és amely célja korrigálni a bankszektor, illetve az energetikai szektor néhány helytelen gyakorlatát” – mondta a miniszterelnök a kormányülés elején.

Viorica Dăncilă szerint az egyik intézkedés egy olyan programra vonatkozik, amely 1000, sportprogrammal működő óvoda építését teszi lehetővé. “Azok a magáncégek és alapítványok, amelyek a következő két évben ilyen jellegű óvodát építenek, a román államtól 500.000 euróig terjedő összeget fognak kapni a befektetés megvalósításakor” – mondta a kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

A rendelet a következő 3 évre határt szab a háztartási fogyasztókkal szemben alkalmazható gáz- és elektromosenergia-árnak, minimum egymilliárd euróban szabná meg az 5G frekvencialicencek árát és 2 milliárd euró lenne a 3G licencek meghosszabbításának minimális ára.

Dăncilă azt is elmondta, egy másik intézkedés értelmében bevezetnek egy “mechanizmust”, amely a hitelt törlesztő lakosok és vállalatok érdekeit védi azzal, hogy a bankközi hitelkamatláb 2% fölé emelkedése esetén adót vet ki a bankokra.

Szeptember elsejei hatállyal emelkedik a nyugdíjpont értéke 1100 lejről 1265 lejre, a minimálnyugdíj pedig 640 lejről 704 lejre.

A tanároknak eredetileg 2022-re beígért béremelést előrehozzák 2020 szeptemberére, és 2019-ben is megkapják a közalkalmazottak az 1450 lej értékű üdülési jegyet.

Január 1-től ugyanakkor 3000 lejben szabják meg az építkezésben dolgozók bruttó minimálbérét.

2,5%-ról 1%-ra csökkentik a nyugdíjrendszer második pillérénél alkalmazott kezelési költséget – tette hozzá a miniszterelnök.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük