Felhívás!

A kormány elfogadta a Művelt Románia oktatási projektről szóló memorandumot

A kormány elfogadta a Művelt Románia oktatási projektről szóló memorandumot Románia

A kormány elfogadja szerdai ülésén a Művelt Románia elnevezésű, hosszú távú oktatási projektről szóló memorandumot – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök a Klaus Iohannis államfő által elnökölt kormányülésen.

“Reformra van szükség, főleg az oktatás terén, mert a romániai oktatás megreformálásával és modernizálásával a jövőbe fektetünk. Ez egy országos terv, és nekünk, döntéshozóknak, kötelességünk gyakorlatba ültetni. Kötelességünk a társadalommal szemben, a tanulókkal szemben, az egyetemi hallgatókkal szemben, és a munkaadókkal szemben is, akiknek szilárd és megalapozott tudással rendelkező emberekre van szükségük. Ehhez az oktatás minőségének növelésére van szükség” – jelentette ki Florin Cîţu.

A kormányfő felsorolta azokat a célkitűzéseket, amelyeket a kormánynak figyelembe kell vennie az oktatási reform kidolgozásakor: az iskolaelhagyás és az egyenlőtlenségek csökkentése, az innovációhoz és a technológiai vívmányokhoz való felzárkózás, a duális oktatás.

“A funkcionális analfabetizmus legalább 50%-os csökkentése, hogy 2030-ra ezeknek aránya legfeljebb 20% legyen; 2030-ra minden tanárnak és a tanulók legalább 85%-ának rendelkeznie kell alapvető digitális kompetenciákkal” – mondta Cîţu.

Az országos helyreállítási tervből (PNRR) 3,6 milliárd eurót különítenek el a Művelt Románia projektre, és további európai alapokból a román kormány 400 millió eurót biztosít az iskolaépületek felújítására, új iskolák és bölcsődék építésére – sorolta.

A kormányfő ígéretet tett az államelnök előtt, hogy partnerként fog fellépni a Művelt Románia terv valóra váltása érdekében.

A memorandum elfogadása után 2021. augusztus elsejéig létrehozzák a terv végrehajtását negyedévenként ellenőrző tárcaközi munkacsoportot, amelynek a miniszterelnök lesz a vezetője; 2021. szeptember 10-éig kormányhatározatot fogadnak el a gyakorlatba ültetés ütemtervéről, az egyes szakaszokért felelős hivatalnokokról és a határidőkről; október elsejéig kidolgozzák a Művelt Románia törvénytervezet-csomagot; október és november hónap folyamán zajlanak majd a konzultációk az érintettekkel, úgymint a szakma, a szülők, a civil szféra és a versenyszféra képviselőivel – ismertette a lépéseket a miniszterelnök.

Ezt követően a tervezetet mielőbb el kell fogadni a parlamentben.

“A teljes politikai szférának, párttól függetlenül, tudatosítania kell, hogy a Művelt Románia törvénnyé kell hogy váljon” – szögezte le Cîţu.

Iohannis: az oktatási rendszer reformját kötelező módon meg kell valósítani

Az oktatási rendszer reformját kötelező módon meg kell valósítani – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis.

Az államfő részt vett a kormány ülésén, amelyen a kabinet elfogadja a Művelt Románia elnevezésű, hosszú távú oktatási projektről szóló memorandumot.

A kormányülés elején az államfő rámutatott, rendkívül fontos ez a nap a romániai oktatás jövője szempontjából, ugyanakkor köszönetet mondott a kabinet tagjainak eddigi együttműködésükért. Mint kiemelte, az oktatási rendszer reformja elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő generációi minőségi oktatásban részesüljenek, és ezáltal valós esélyt kapjanak arra, hogy versenyképesek legyenek a gyorsan változó munkaerőpiacon.

“A Művelt Románia projekt nagyon közel áll a szívemhez, úgy vélem, hogy ez egy történelmi lehetőség, ugyanakkor azonban óriási felelősség is a jelenlegi politikai osztály számára, amely hosszú távú változtatásokat indíthat el, nem csak egyetlen választási ciklus problémáira koncentrál” – fogalmazott.

Iohannis szerint a kormány már bebizonyította, hogy képes a nehéz és összetett válsághelyzetek kezelésére, ugyanakkor meggyőződése, hogy sikerülni fog “kiszámítható és hatékony módon” gyakorlatba ültetni a projektet, amihez “koherens végrehajtási tervre” van szükség, reális határidők megjelölésével.

“Az oktatás az egyetlen módja annak, hogy a romániai gyermekeknek és fiataloknak esélyük legyen kihasználni a modern gazdaság és a demokratikus társadalom nyújtotta lehetőségeket. Románia erőteljes demográfiai hanyatlással néz szembe. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elpazaroljuk a fiatalokban rejlő lehetőségeket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a múlt eszközeivel készítsük fel őket a jövő igényeire. Egyetlen gyermeket sem hagyhatunk hátra! Most kell cselekednünk!” – nyomatékosította Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 14., 20:09
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Az is a művelt ro mániához tartozik, hogy az oltszemi kisegítő iskola tanulóit szétszórták még elosztás előtt a megye pár szakközépiskolájába?! Ennyit rólatok!😎