Felhívás!

A kormány elfogadta a 2021-es államháztartási törvény tervezetének végső formáját

A kormány elfogadta a 2021-es államháztartási törvény tervezetének végső formáját Románia

Elfogadta a kormány hétfő esti ülésén a 2021-es államháztartási törvény és társadalombiztosítási törvény tervezetének végső formáját, amelyet a Törvényhozási Tanács jóváhagyott.

Ludovic Orban képviselőházi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke korábban kijelentette, hogy a Törvényhozási Tanács ezen a napon hagyta jóvá a tervezetet, és úgy szabályszerű, ha ezt követően a kormány hivatalosan is elfogadja a jogszabályt, még akkor is, ha nem történt módosítás a szövegben.

Az államháztartási törvény, illetve a társadalombiztosítási törvény tervezetét várhatóan kedden küldik tovább a parlamentnek.

A kormány ugyanakkor jóváhagyta azt a határozatot is, amellyel gyakorlatba lehet ültetni a sürgősségi kormányrendeletet, amely révén pénzt utalhatnak át a bérgarancia alapból a csődeljárás alatt álló Hunyad Megyei Energetikai Komplexumnak (CEH) a bányászok elmaradt bérének a kifizetésére.

FRISSÍTÉS: Elfogadta a szenátus a költségvetés keretszámait tartalmazó tervezetet

Első házként elfogadta kedden a szenátus a 2021-es állami költségvetés keretszámait tartalmazó tervezetet.

A javaslatot 73 támogató és 58 ellenszavazattal fogadta el a felsőház.

A tervezetet meg kellett vitatnia a parlamentnek, mielőtt megtárgyalja a kormány által hétfő este elfogadott államháztartási törvényt.

A kabinet tervezete erre az évre 7,16 százalékos, jövőre 5,84 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

A személyzeti kiadások felső határát 2021-re a bruttó hazai termék 9,8 százalékában, 2022-re a GDP 9,1 százalékában szabták meg.

Az államadósság felső határa a GDP 52 százaléka.

A konszolidált állami költségvetés kiadásait 397.515,3 millió lejre tervezik, amelyből 109.511,7 millió lejt tesznek ki a személyi jellegű költségek.

FRISSÍTÉS 2: Az alsóház szerdán szavaz

Az alsóház szerdai ülésén vitatja meg a 2021-es állami költségvetés keretszámait tartalmazó tervezetet, és ugyanakkor szavaz róla.

Ludovic Orban képviselőházi elnök jelentette ezt be kedden a házbizottság ülését követően, hozzátéve, hogy a tervezetet elküldték véleményezés végett a költségvetési bizottságnak.

Az ügyben a képviselőház a döntő fórum.

FRISSÍTÉS 3: Jövő kedden szavaz a parlament a büdzsétörvényről

Jövő kedden bocsátják szavazásra a parlament plénumában a 2021-es államháztartási törvény és társadalombiztosítási törvény tervezetét – döntött keddi együttes ülésén a két ház házbizottsága.

A házbizottságok elküldték a két tervezetet a szakbizottságoknak véleményezés végett.

A két házbizottság döntése értelmében a képviselők és a szenátorok csütörtökön 10 óráig nyújthatnak be módosító javaslatokat a tervezethez.

A költségvetési bizottságoknak szombatig kell megvitatniuk és véleményezniük a két tervezetet, a véleményezést hétfő délelőtt 10 óráig kell benyújtaniuk a házbizottságokhoz.

A parlament két háza hétfő délután 4 órakor ül össze plenáris ülésre, hogy a költségvetési törvényt megvitassa, a zárószavazásra pedig kedden kerül sor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások