Felhívás!

A kormány elfogadja a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó határozatot

A kormány elfogadja a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó határozatot Románia

Elfogadja hétfői ülésén a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a választási kampányban érvényes szabályokra vonatkozó határozatát – közölte az ülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban bejelentette: szeptember 15-étől további 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, az erre vonatkozó határozatot a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályzattal együtt hétfői ülésén fogadja el a kormány.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője elmondta, választási kampányban érvényes szabályokról a kormány javaslata alapján az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 2020/45-ös határozata rendelkezik. Kiemelte: választási kampányrendezvényen vagy tüntetésen maximum 100 ember vehet részt, az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartásával. A szavzóhelyiségekben kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, ezen kívül a választóknak belépéskor és távozáskor is kézfertőtlenítést irányoz elő a jogszabály.

Azok, akik személyazonossági kártyával rendelkeznek (carte de identitate), saját kezűleg fogják azt becsúsztatni az adatleolvasó eszközbe. Akinek még régi típusú személyazonossági igazolványa van, annak az adatait egy választóbizottsági tag fogja feldolgozni, miután lefertőtlenítette a kezeit.

A kormányülés végén Arafat azt mondta, “tudomása szerint” kapnak szájmaszkot azok a választópolgárok, akiknél véletlenül nincs ilyen eszköz, de ő azt javasolja, hogy mindenki vigyen maszkot otthonról, amikor szavazni indul. Sőt, tette hozzá kérdésre válaszolva, azt is tanácsolja, hogy saját írószert is vigyen mindenki magával, amit csak ő fog meg, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Raed Arafat ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szavazóhelyiségben egy rövid időre fel kell majd fedni az arcot, mert csak így lehetséges a személyazonosság bizonyítása.

Amennyiben valaki nem hajlandó maszkot viselni, vagy éppen nem hajlandó levenni a maszkját a személyazonosság bizonyítás végett, az számíthat arra, hogy a szavazóbizottság nem fogja beengedni a szavazóhelyiségbe.

“Aki nem akarja betartani a szabályokat – megtörténhet, hogy azt nem engedik be a bizottság tagjai” – fogalmazott az államtitkár.

Azt is elmondta: külön fogják megszámolni a fertőzött személyektől begyűjtött szavazólapokat, és az ezt végző szavazóbiztosok ‘védelemben’ részesülnek majd.

A mozgóurnát először azokhoz viszik ki, akik más betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni szavazni, és csak ezt követően kerülnek sorra a koronavírusos vagy karanténban levő személyek.

Raed Arafat azt is elmondta, szemináriumokat és műhelygyakorlatokat ugyanolyan feltételek mellett lehet szervezni, mint színházi vagy más előadásokat.

Ludovic Orban arra figyelmeztette kollégáit, hogy nagyon pontosan le kell szögezni a mozgóurna kérésére vonatkozó szabályokat olyan személyek esetében, akik koronavírus-fertőzöttek, vagy lakhelyi elkülönülésben vannak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.