Felhívás!

A képviselőház leszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényjavaslatot

A képviselőház leszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényjavaslatot Románia

Elutasította kedden a képviselőház a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó törvénytervezetet.

A tervezetet elutasító javaslatra 229-en szavaztak igennel, 57-en nemmel, és hatan tartózkodtak.

A tervezet célja a civil élettársi kapcsolat jogi kereteinek szabályozása volt azzal, hogy leszögezi azok alapelveit, hatásait, valamint azokat az eljárásokat, amelyeket az illetékes szerveknek kellene alkalmazniuk az élettársi kapcsolatok megkötésekor és megszüntetésekor.

A vitán az USR PLUS az élettársi kapcsolatot szabályozó törvény elfogadása mellett érvelt, az AUR és a PSD ellene, míg a PNL képviselőházi frakcióvezetője, Gabriel Andronache közölte, hogy a párton belül megoszlanak az álláspontok.

Simina Tulbure, az USR PLUS képviselője kijelentette, az általa képviselt alakulat a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényesítése mellett van, ez ugyanis növelné a népszaporulatot. “Legyünk az Európai Unió tagjai! Miért legyünk Európa sereghajtói? Ha növelni akarjuk a népszaporulatot, akkor az élettársi kapcsolatot is szabályozzuk” – mondta.

Az AUR-t képviselő Alin Coleşa viszont úgy vélekedett, hogy a törvény nem a heteroszexuális, hanem az egynemű párok érdekeit szolgálná. “Ennek a kezdeményezésnek a hagyományos család szétdúlása a célja” – jelentette ki.

Gabriel Andronache megemlítette, hogy a kezdeményező három hasonló tematikájú törvényjavaslatot nyújtott be, ezért a PNL ‘kimondottan technikai okokból’ elutasítja az indítványt. A párton belül egyébként megoszlanak a vélemények a bejegyzett élettársi kapcsolat témájában.

Dumitru Coarnă, a PSD képviselője szerint a tervezet nem élvez prioritást. “Vallásos szemszögből a családot egy férfi és egy nő alapítja. Én azt gondolom, hogy a fő problémára, vagyis az egészségügyi válságra kell koncentrálnunk” – fogalmazott.

A képviselőház döntő házként szavazott ebben a kérdésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 28., 16:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Na es az RMDSZ mikent foglalt allast. Vagy mar emlitesre sem meltatja oket a roman hirportal. Ahogy politizalnak egyaltalan nem lep meg. Szerintem leginkabb egy bolcs “tartozkodas” illene a politikai vervonalukhoz egy ilyen erzekeny tema eseteben 🙂

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az RMDSZ jelenlévő 18 képviselőjéből – 13 a bejegyzett élettársi kapcsolat ellen szavazott (Bende Sándor, Benedek Zakariás, Bíró Rozália-Ibolya, Gál Károly, Hajdu Gábor, Kolcsár Anquetil-Károly, Könczei Csaba, Kulcsár-Terza József-György, Ladányi László-Zsolt, Nagy Szabolcs, Seres Dénes, Szabó Ödön, Zakariás Zoltán) – 4 mellette (Csoma Botond, Csép Éva-Andrea, Kelemen Attila, Faragó Péter) – 1 pedig tartózkodott (Miklós Zoltán) – a Transindex.ro portálról

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 9:46
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Érdekes, hogy ezért nem indít semmiféle eljárást Romákia ellen az “igazságos” EU, miközben Magyarországot gyomrozza ilyesmiért.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 29., 13:15
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Nem indít…nem bizony de megkérik majd az árát ,ahogy Virág elvtárs mondta Pelikan elvtinek…”Majd egyszer mi is kérni fogunk magától valamit”…Nemsokára megérezzük!