Felhívás!

A Jobboldal Ereje néven új pártot alapít Ludovic Orban

A Jobboldal Ereje néven új pártot alapít Ludovic Orban Románia

A Jobboldal Ereje néven új pártot alapít a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke.

Ludovic Orban ezt maga közölte kedden a parlamentben.

A politikus azt mondta, a PNL-ből múlt hónapban kilépett 16 társával, valamint támogatóival és szimpatizánsaival közösen egy új pártot alapítanak, mert erkölcsi kötelességüknek érzik továbbra is képviselni azokat az állampolgárokat, akik rájuk szavaztak.

Hozzátette, a párt neve egyelőre – az alakulat első kongresszusáig – A Jobboldal Ereje lesz. Ez volt ugyanis Orban politikai programjának címe, amelyet a PNL tisztújító kongresszusán mutatott be.

Az új pártot hosszú életűre tervezik, és a “korrekt, becsületes, őszinte, lojális politizálás” fóruma lesz a képviselő szerint.

A Jobboldal Ereje alapító okiratát kedden írják alá alapító tagjai, majd jövő hét első napján nyújtják be jóváhagyásra a dokumentumot a bukaresti törvényszékre. Céljuk, hogy 2022-ben minden megyében hozzanak létre szervezetet – tájékoztatott Orban.

A politikus azt is elmondta, az új párt soraiba várják a kiábrándult PNL-tagokat is. Kifejtette, tisztában van azzal, hogy a liberális polgármesterek elveszítik a mandátumukat, ha önként kilépnek a PNL-ből, és csak akkor irakozhatnak át a Jobboldal Erejébe, ha kizárják őket a jelenlegi pártjukból. “Ez még akkor is így van, ha sok polgármester ma már szégyelli kimondani, hogy a PNL tagja” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e jelöltetni magát a következő államfőválasztáson, Orban azt felelte, az a célja, hogy a 2024-es elnökválasztást ne a Szociáldemokrata Párt jelöltje, hanem egy becsületes, jövőbe látó ember nyerje meg, aki nem árulja el választóit.

PNL-szóvivő: nem érdekel minket Ludovic Orban új pártja

Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője kedden kijelentette, hogy liberálisokat nem érdekli Ludovic Orban új pártja, amelynek szerinte ugyanolyan vége lesz, mint Călin Popescu-Tăriceanu egykori alakulatának.

“Egyáltalán nem érdekel minket Orban úr új pártja, és azt hiszem, a román állampolgárokat sem érdekli ez a téma. Megjegyezném, hogy Orban úr és kollégái, azok, akik ma új pártot alapítanak, a PNL listáin kerültek a parlamentbe. Orban úr, miután elvesztette a választásokat, kilépett a pártból, és kétlem, hogy az új párttal ugyanolyan sikere lenne a választásokon. Volt már erre példa, például Tăriceanu úr esetében. Valószínű ennek a fejezetnek is ugyanaz lesz a vége” – mondta az Agerpres hírügynökség megkeresésére Ionuţ Stroe.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások