Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A járvány árnyékában kezdődik az új tanév év

A járvány árnyékában kezdődik az új tanév év Románia

Jelenléti oktatással, de a koronavírusos fertőzések napi esetszámának növekedése miatt egészségvédelmi szabályokkal indul hétfőn az új tanév a romániai tanintézmények nagy részében.

Hirdetés
Hirdetés

A 2021-2022-es iskolai év szeptember 13-tól kezdődően 34 hétig tart a mintegy 2,9 millió óvodás és diák számára.

Az első félév 14 hétig tart (2021. szeptember 13-ól december 22-ig), míg a második félév 20 hétig (2022. január 10-től június 10-ig).

Október 25-31. között az óvodások és az elemi osztályosok számára szünidő lesz.

A téli vakáció 2021. december 23-tól 2022. január 9-ig tart.

A második félévben a tavaszi vakáció április 15-ől május 1-g tart.

Az Iskola másként országos program 2022. április 8-án kezdődik és 14-én ér véget.

Ez már a második tanév, amelyik a járvány árnyékában kezdődik Romániában.

Emiatt az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete szerint továbbra is kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés az iskolákban.

A jogszabály előírja fertőtlenítőszer elhelyezését valamennyi tanterem bejáratánál. Ha lehetséges, a tantermek ajtaját nyitva kell hagyni, a kilinccsel való érintkezés elkerülése érdekében.

A padokat az osztálytermekben úgy kell elhelyezni, hogy legalább egy méter távolság legyen a diákok között. Ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legtávolabb kell ültetni egymástól a tanulókat.

A diákok továbbra sem adhatnak át egymásnak személyes tárgyakat.

A diákoknak és a tanároknak beltérben folyamatosan maszkot kell viselniük. Egészségügyi maszk viselete ajánlott, de elfogadottak az orrot és a szájat védő, textilből készült maszkok is.

Javallott több bejáratot is biztosítani az iskolákban, elkerülendő a diákok torlódását.

A tanszemélyzeten és a tanulókon kívül más személyek csak rendkívüli esetekben, az intézmény vezetőségének engedélyével léphetnek be az iskolák területére.

Az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete értelmében az oktatás a következő forgatókönyvek szerint zajlik az új tanévben az óvodákban és az iskolákban: a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken jelenléti oktatással, a járványügyi szabályok betartásával; a 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken a karantén bevezetéséig jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban, a többi tanintézményben online oktatásra térnek át.

Az adott oktatási héten alkalmazott forgatókönyvet az előző pénteki napon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján állapítják meg.

A hárommillió tanulóból hétezren online kezdik a tanévet

Hétezerre rúg azoknak a tanulóknak a száma, akik a héten online kezdik az iskolát, vagy azért, mert a településükön 6 ezrelék fölötti a SARS-CoV-2-fertőzési esetek aránya, vagy azért, mert nem sikerült befejezni az infrastrukturális munkálatokat – közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Az ország közel hárommillió tanulója közül mintegy hétezren kényszerülnek arra, hogy hétfőtől online oktatásban vegyenek részt.

A 7000 tanulóból 2400-an azért kezdik online a tanévet, mert a településen a fertőzöttségi arány meghaladta a 6 ezreléket.

„Infrastrukturális problémák” miatt Bukarestben 2723, az ország többi részén mintegy 2000 tanuló szintén online fog bekapcsolódni hétfőtől az oktatásba – közölte Cîmpeanu, miután az iskolakezdés kapcsán Florin Cîţu miniszterelnök vasárnap videokonferenciát tartott a közegészségügyi igazgatóság (DSP) képviselőivel és a prefektusokkal.

Közel harmincmillió maszk áll az iskolások rendelkezésére

Sorin Cîmpeanu úgy nyilatkozott, közel hárommillió egészségügyi maszk áll az iskolák rendelkezésére a hétfői tanévkezdéskor.

A miniszter azt mondta, sikerült megoldani azoknak az iskoláknak a helyzetét, amelyek maszk- és fertőtlenítőszer-hiánnyal küszködtek, jelenleg minden iskolának legalább 3 hétre elegendő készlete van, a három hét után pedig újabb szállítmányokat küldenek oda, ahol erre szükség van.

„Az iskolákban 30 millió, egészen pontosan 29.108.000 védőmaszk áll rendelkezésre. Románia minden iskolájában elérhetők a maszkok azoknak a tanulóknak, akik nem akarnak textilmaszkot viselni, vagy otthon felejtik, vagy megrongálják azokat – minden ilyen helyzetben az iskola fedezi a szükségletet” – szögezte le Sorin Cîmpeanu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük