Felhívás!

A hazai energiatermelők és -szolgáltatók képviselőivel tárgyalt a miniszterelnök

A hazai energiatermelők és -szolgáltatók képviselőivel tárgyalt a miniszterelnök Románia

A romániai energiatermelők és -szolgáltatók képviselőivel tárgyalt a miniszterelnök kedden a Victoria-palotában. A találkozón Nicolae Ciucă ismertette azt az intézkedéscsomagot, amelyet az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében készül elfogadni a kormány.

A miniszterelnök a találkozón elmondta, az általa vezetett kabinet az energiaárak plafonjának csökkentésére és a drágulások kompenzálásának kiterjesztésére készül. Emellett energiaszámla-csökkentésben részesítik majd az egyetemeket és más oktatási intézményeket, kórházakat, kulturális és egyházi intézményeket, közintézményeket, civil szervezetek. Az új intézkedésekről szóló jogszabály tervezetét hamarosan megvitatja és elfogadja a kabinet – idézte a miniszterelnököt a kormány közleménye.

Nicolae Ciucă ugyanakkor felkérte az energiaszektor képviselőit, orvosolják az áramszámlák kiállítása kapcsán felmerült problémákat, illetve számolják újra a novemberben, decemberben vagy januárban hibásan kiállított számlákat. A kormány szabályozni fogja az ilyen helyzeteket, hogy az embereket ne kapcsolják le a hálózatról a rosszul kiállított számlák miatt, vagy ne kényszerítsék őket büntetés fizetésére – nyomatékosította.

A találkozón az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke elmondta, eddig több mint kétmillió áramszámlát kellett újraszámolni, és több mint 600 ezer lej értékben róttak ki bírságot az ellenőrzések nyomán. Valamennyi áram- és földgázszolgáltatót ellenőriznek, 101 ilyen akció még folyamatban van – tette hozzá.

A megbeszélésen részt vevő szolgáltatók képviselői hozzájárulásukat adták a kormány által bejelentett új intézkedésekhez, ugyanakkor vállalták, hogy a hibás számlákat újraszámolják és ismét kiküldik a fogyasztóknak, a pluszban kifizetett összegeket pedig levonják a következő számlából.

A Victoria-palotában tartott találkozón a kormány részéről jelen volt még Virgil Popescu energiaügyi miniszter, Marian Neacşu kormányfőtitkár, a miniszterelnöki kancellária vezetője, Mircea Abrudean és Daniela Pescaru pénzügyminisztériumi államtitkár. Az energiaszektor képviselői mellett részt vett a megbeszélésen – többek között – az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán és az ANPC elnöke, Mihai Culeafă is. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.