Hirdetés
Hirdetés

A földgázhálózat kiterjesztése a kormány prioritása

A földgázhálózat kiterjesztése a kormány prioritása Románia

A földgázhálózat kiterjesztése a kormány prioritásai közé tartozik, jelentette ki vasárnap Ludovic Orban kormányfő, hozzátéve, tárgyalásokba fog bocsátkozni az Európai Unióval (EU), hogy ezeket a beruházásokat európai alapokból lehessen megvalósítani.

Hirdetés
Hirdetés

‘Kértem, hogy a 2021-2027-es költségvetési időszakban finanszírozni lehessen a földgázhálózatok kiépítését, illetve kiterjesztését, mivel vannak olyan települések, ahol elkezdték kiépíteni a hálozatot, de nem terjesztették ki. 2012 óta gyakorlatilag szinte semmi nem történt a gázszektorban, és Romániában, amely egyike a legnagyobb természetes gázerőforrással rendelkező országoknak, a lakosságnak csupán a 36%-a van a gázhálózatra csatlakoztatva. Magyarország például, amelynek gázerőforrása nagyon kicsi, lakosságának több mint 90%-át csatlakoztatta országos hálózatára. Ez tehát prioritást jelent számunkra, és kérni fogjuk, hogy a gázhálózatok kiépítését a településeken, vagy a meglévők kiterjesztését európai alapokból lehessen finanszírozni’ – mondta a kormányfő.

Orban hangsúlyozta, ki fogják dolgozni a Helyi Fejlesztések 3. Országos Programját (PNDL) is, de előbb be kell fejezni az előző programok keretében elkezdett beruházásokat.

‘Arra fogunk tehát koncentrálni, hogy PNDL 1 és PNDL 2 keretében elkezdett projektek megvalósuljanak, mivel vannak olyan projektek még a PNDL 1-ből, amelyeket akut pénzhiány miatt nem lehetett befejezni. Nézzék meg, mit csináltak az idén. Nekikezdtek bizonyos munkálatoknak, anélkül, hogy a szükséges anyagi forrásokat biztosították volna. Mi pedig kötelesek voltunk a költségvetés-kiigazításkor több mint 2 milliárd lejjel kiegészíteni a fejlesztési minisztérium büdzséjét, hogy ki tudjuk fizetni a PNDL 2 keretében elvégzett munkálatok költségeit’ – fűzte hozzá Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások