Felhívás!

A Facebook visszaüthet…

A Facebook visszaüthet… Románia

Tanulságos ítélet született egy moldvai rágalmazási perben, a beírásaikkal túlságosan heveskedő “fészbukozók” okulhatnak.

A Iasi megyei Harlau bírósága 4000 lejes erkölcsi kártérítésre kötelezett egy férfit, aki egy családi tragédia után a közösségi oldalon sértegette lánytestvérét, ő pedig beperelte. A botrány abból indult, hogy súlyos betegségben elhunyt a testvérek édesanyja. Ezek után az alperes férfi előbb a városi kórház személyzetét vádolta nyilvánosan az asszony haláláért, majd a Facebook közösségi oldalon nekiesett lánytestvérének. Felrótta neki, hogy az egészségügyekkel együtt gyilkos, mert elhanyagolta az édesanyjukat, sőt bántalmazta, és a lakásából különféle értékeket, holmikat ellopott. Az ilyen és hasonló – helyenként zavaros – beírásokat azzal tetézte, hogy a vádaskodások mellé a lánytestvére fotóját is mellékelte, így küldözgette (szaknyelven: megosztotta) a Facebook-on. A fiútestvérét sem kímélte, egyik szövegében azt írta róla, gyilkos vérű semmirekellő.

A bírák figyelembe vették Románia Legfelsőbb Bíróságának korábbi ítéletét, amely kimondja, a sajátságai okán a Facebook (vagy más) internetes közösségi oldal nyilvános térnek (spatiu public) számít, ahol a közzétett valótlan, illetve bizonyítatlan vádaskodások jogilag is rágalmazásnak, becsületsértésnek, hitelrontásnak minősülhetnek. Az is befolyásolta az ítéletet, hogy a férfi nem tudta alátámasztani a vádakat, nem bizonyította, hogy testvérei vagy az egészségügyiek felelősek az édesanya haláláért.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.