Felhívás!

A DNA vizsgálja a koronavírus elleni vakcinák beszerzését

A DNA vizsgálja a koronavírus elleni vakcinák beszerzését Románia

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban.

A vádhatóság keddi közleménye szerint a vizsgálat az eddigi összes vakcinabeszerzésre terjed ki.

A DNA közölte, hogy hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódnak, de egyelőre úgynevezett in rem, azaz a bűncselekmény gyanújának megalapozottságára irányuló eljárás van folyamatban, így jelenleg nincsenek gyanúsítottjai az ügynek. Az eljárásnak ebben a szakaszában csak bizonyítékokat gyűjtenek annak megállapítására, hogy történtek-e vagy sem bűntettnek minősülő cselekedetek – magyarázta a vádhatóság.

Gheorghiţă: a vakcinák beszerzése minden uniós országban az EB által jóváhagyott eljárás szerint zajlik

Valeriu Gheorghiţă, a lakosság immunizálását irányító országos bizottság (CNCAV) vezetője úgy nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján, hogy nincsenek információi az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban indított bűnvádi eljárásról, ő is csak annyit tud, amennyi megjelent a médiában.

Az oltásparancsnok elmondta, tudomása szerint a vakcinák közbeszerzési folyamata minden európai uniós országban az Európai Bizottság által kidolgozott és jóváhagyott eljárás szerint zajlik.

Romániába eddig összesen 18,5 millió COVID-19 elleni vakcina érkezett, jelenleg 3,7 millió adag van raktáron.

Voiculescu szerint irracionális módon, számolatlanul rendelték az oltásokat

Üdvözölte Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által a vakcinabeszerzések ügyében indított bűnvádi eljárást. Az egykori tárcavezető azt állítja, Florin Cîţu döntött a rendelésekről, és az egészségügyi minisztérium véleményének mellőzésével küldték el ezeket az Európai Bizottságnak.

Egy Facebook-bejegyzésben Voiculescu azt írta, a kormányfő elhamarkodott döntései nyomán “Románia teljesen irracionális módon, számolatlanul rendelte a vakcinákat”, a szükségesnél jóval többet, így aztán most milliószámra adja el, illetve adományozza el ezeket, “de nem humanitárius okokból, hanem mert jár le a szavatosságuk”.

“Remélem, hogy a DNA-vizsgálat arra is fényt derít, miként osztották szét ezeket a dózisokat. A románoknak tudniuk kell. Mert ha nem éreznék úgy, hogy folyamatosan hazudnak nekik és becsapják őket, lehet, kicsit jobban bíznának azokban, akik egyre durvábban kérik tőlük, hogy oltassák be magukat” – írta a bejegyzésben.

A volt miniszter felemlegeti, márciusban felrótták neki, hogy ellenezte egy újabb adag koronavírus elleni oltás beszerzését, holott – állítja – egy akkori kormányülésen és egy memorandumban is jelezte, hogy elegendő számú dózis van már készleten, ezért nem indokolt újabbakat rendelni. Voiculescu szerint ebben az esetben is Cîţu miniszterelnök döntött a beszerzésről, és bár az oltóanyagot a minisztériumnak kellett kifizetnie, a szaktárca álláspontjának mellőzésével küldték el a rendelést az Európai Bizottságnak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.