Felhívás!

A Declic feljelentette a DNA-nál a kormányfőt és Mioara Costin volt államtanácsost

A Declic feljelentette a DNA-nál a kormányfőt és Mioara Costin volt államtanácsost Románia

A Declic képviselői pénteken benyújtották az országos korrupcióellenes ügyészségre a feljelentést Florin Cîţu miniszterelnök és Mioara Costin volt államtanácsos ellen.

A szervezet ügyvédje szerint a volt államtanácsos és a kormányfő hivatali visszaéléssel, illetve hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítható.

“A közigazgatási törvénykönyv szerint egy köztisztviselő hivatali idejében nem foglalkozhat politikával. Megteheti szabad idejében, de nem munkahelyi eszközöket felhasználva. (…) Van egy dokumentum, amelyet eddig senki nem vállalt. Mivel hivatalból senki nem vizsgálódik ebben az ügyben, a Declic tagjai megtették ezt a lépést. Tisztázni kell, hogy a dokumentum a kormánytól származik-e, amint feltételezhető, és azt is, hogy a tanácsos alkalmazása milyen mértékben történt az államtanácsosi poszt szakmai követelményei szerint” – nyilatkozta az ügyvéd.

Az ügyvéd szerint a feljelentés Florin Cîţu miniszterelnök ellen is irányul, hivatali visszaélésre való felbujtás gyanúja miatt, mivel ő az egyetlen személy, aki hasznot húzott a szóban forgó dokumentumból.

A Declic szervezet egyik képviselője pedig kifejtette, szomorú, hogy a korrupcióellenes ügyészek nem indítottak hivatalból eljárást ebben az ügyben, és az állampolgároknak kell feljelentést tenniük.

A kormányfő múlt héten mentette fel tisztségéből saját kérésére Mioara Costin államtanácsost, a miniszterelnöki kancellária alkalmazottját. Menesztése azután történt, hogy a médiában a kormány fejlécével ellátott állítólagos kormányzati dokumentum jelent meg a pártelnöki tisztségre pályázó miniszterelnök PNL-n belüli kampányának stratégiájáról.

“Miniszterelnökként én csak hivatalos iratokról tudok véleményt mondani. (…) Ezt a dokumentumot nem iktatták a kormánynál, és nekem soha nem mutatták meg” – jelentette a sajtóban megjelenteket kommentálva Florin Cîţu.

Hozzátette, a hivatalos dokumentum számára iktatott dokumentumot jelent, amely átment egy bizonyos procedúrán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.