Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: A Bukaresti Kilencekkel egyeztet Joe Biden

FRISSÍTVE: A Bukaresti Kilencekkel egyeztet Joe Biden Románia

Klaus Iohannis elnök csütörtökön részt vesz a Csúcstalálkozó a demokráciáért (Summit for Democracy) nevet viselő online rendezvényen, amelyet az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joseph R. Biden szervez.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő ugyanakkor csütörtök este telefonbeszélgetést folytat az amerikai elnökkel, a bukaresti kilencek országcsoport többi vezetőjéhez hasonlóan.

A Fehér Ház szerdán jelentette be, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön konzultációt tart kilenc kelet-európai NATO-tagországgal, köztük Romániával is a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásról és az ukrajnai inváziótól való félelmekről.

A bukaresti kilencek csoportjába Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Lengyelország, Románia és Szlovákia tartozik.

A telefonbeszélgetésre a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beütemezett telefonbeszélgetést követően kerül sor. Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államokhoz fordult segítségért, mivel orosz részről inváziótól tart. A diplomáciai feszültség egyre nő, Washington és szövetségesei ugyanis azzal vádolják Moszkvát, hogy azért telepített több tízezer katonát az ukrán határra, hogy megtámadja Ukrajnát. Joe Biden és Vlagyimir Putyin az AFP szerint kedden, egy kétórás online csúcstalálkozón tárgyaltak a kérdésről.

Joe Biden egyelőre kizárta a katonai beavatkozást, de szerdán jelezte, hogy egy esetleges ukrajnai orosz invázió esetén az amerikai katonai jelenlét meg fog erősödni a NATO kelet-európai tagállamainak területén.

Válaszképpen a Kreml vezetője kijelentette, hogy Oroszország joga megvédeni saját biztonságát, és úgy vélekedett, bűncselekmény lenni hagyni a NATO-nak, hogy megközelítse Oroszország határait.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor jogi garanciákat kért a megbeszélésen Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozására.

Iohannis arra kérte Bident, hogy a NATO erősítse meg a jelenlétét a Fekete-tenger térségében

Klaus Iohannis államfő csütörtökön részt vett a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) és Joe Biden amerikai elnök tanácskozásán – számolt be pénteken az elnöki hivatal.

A közlemény szerint a telefonon tartott megbeszélés fő témája a NATO keleti szárnyának és a Fekete-tenger térségének biztonsága volt. Ennek kapcsán Joe Biden ismertette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásának eredményeit.

Klaus Iohannis a megbeszélésen üdvözölte, hogy az amerikai elnök tanácskozás kezdeményezett a Bukaresti Kilencek vezetőivel, és hangsúlyozta: fontosnak tartja a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamok közötti együttműködést és koordinációt a katonai szövetség keleti határain jelentkező biztonságpolitikai kihívásokkal szemben. Rámutatott, hogy a B9-eknek egységesen kell fellépniük.

Az államfő ismételten azt kérte, hogy a NATO erősítse meg a jelenlétét a keleti szárnyban, elsősorban a Fekete-tenger térségében. „Gondoskodunk kell a NATO-erők olyan felszereltségéről, amellyel választ tudnak adni az Oroszország részéről érkező provokációkra” – idézte a közlemény Klaus Iohannist.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük