Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét az augusztus 10-ei ügy újranyitásának ügyében

A bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét az augusztus 10-ei ügy újranyitásának ügyében Románia

A bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét az augusztus 10-ei, a csendőrség volt vezetői ellen folyó ügy újramegnyitásának ügyében. Az ügyet áthelyezték a bukaresti törvényszékre.

Hirdetés
Hirdetés

Az ítélőtábla elfogadta a csendőrség volt vezetőinek kérelmét, hogy az ügyet helyezzék át a bukaresti törvényszékre. A csendőrség vezetői megpróbálták egyébként elhalasztatni hétfőn a tárgyalást, és kérték a kijelölt bíró lecserélését, de kérelmüket elutasították.

Giorgiana Hosu DIICOT-főügyész a múlt héten jelentette be, hogy újraindul a nyomozás a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében.

A DIICOT főügyésze azt követően hozta meg a döntést, hogy többen is panaszt nyújtottak be a nyomozás lezárására vonatkozó rendelet miatt. Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile és Mihai Dan Chirică ellen hivatali visszaélés, hivatali visszaélésben való bűnrészesség, visszaélésszerű magatartásban való részvétel, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításban való részvétel, hamis okirat tudatos felhasználásában való részvétel és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt folyik kivizsgálás.

Emellett a nyomozás újraindításával a bűnpártolás, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás, valamint hamis okirat tudatos felhasználásának gyanúját is kivizsgálják, az esetleges államcsínykísérletre vonatkozó gyanút azonban nem vizsgálják tovább.

A döntés előzménye, hogy több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, indítsa újra a nyomozást az augusztus 10-ei tüntetés ügyében, és állítsa bíróság elé azokat, akik „elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést”.

A nyomozás lezárásáról szóló határozatot a civil társdalom képviselői, valamint a Victoriei téri tüntetésen részt vevők is bírálták.

A DIICOT egyébként többek között azt állította az ügy lezárásáról szóló rendeletben, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt, mulattatta is őket a helyzet. A DIICOT szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik „járulékos áldozata” volt „ártatlan áldozat”.

Egy életnagyságú rózsaszín elefánttal tüntetett a Declic

Egy életnagyságú rózsaszín elefánttal tüntetett a Declic közösség az augusztus 10-ei zavargások második évfordulóján.

A tüntetők arra emlékeznek, hogy az augusztus 10-ei nagygyűlésen „a békés résztvevőket megverték és könnygázzal fújták le a csendőrök”.

A Declic közösség rózsaszínűre festett elefántját megsétáltattak a Cotroceni palota, a belügyminisztérium, a legfelsőbb ügyészség, az igazságügyi palota, az igazságügyi minisztériumhoz, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), valamint a kormánypalota előtt.

Azt mondják, hogy ez „az az elefánt”, amelyről Klaus Iohannis egy 2017-es kormányülésen beszélt, amikor is megpróbálták ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését.

„Miután úgy tűnik, hogy az elefánt láthatatlanná vált az államfő, az igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a DIICOT főügyésze és a belügyminiszter számára, úgy döntöttünk, hogy rózsaszínre festjük” – írja sajtóközleményében Cătălina Hopârteanu, a DIICOT képviselője.

A Declic 59 ezer tagja írta alá azt a felhívást, amelyben kérik, hogy ismét nyissák meg az augusztus 10-ei események ügyét.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük