Felhívás!

A brókerek nem örülnek

A brókerek nem örülnek Románia

Klaus Johannis államfő kihirdette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat (kgfb) szabályozó új törvényt szerdán. A jogszabály referenciaárakat vezet be, amelyeket az utóbbi öt év javítási költségei és előfordulási gyakoriságuk átlagából számítanak ki.

 

A referenciaszintben megszabott díjtételeket a biztosítók egyedileg megszabott kedvezményekkel, illetve pótdíjakkal igazíthatják ki az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) által meghatározott bonus-malus szabályok szerint, annak függvényében, hogy okozott-e balesetet a gépjárművezető. A törvény megszabja, hogy a biztosító nem számíthat fel 25 százaléknál nagyobb kezelési költségeket. Ez a rendelkezés a biztosítók elégedetlenségét váltotta ki: szerintük 30 ezer bróker marad munka nélkül, jutalékukat ugyanis a jelenlegi 10 százalékról 4-5 százalékra csökkenti.

Az ASF két hete tette közzé a következő fél évre érvényes kgfb-referenciaárakat, a személygépkocsik hengerűrtartalma és a gépkocsivezetők életkora függvényében. A legnagyobb, 2718 lejes referenciaárat a 2500 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú motorral felszerelt járművet vezető, 30 évesnél fiatalabb gépkocsivezetőkre állapították meg, a legkisebb, 461 lejes referenciaár a 60. életévüket betöltött gépkocsivezetőkre vonatkozik, akik 1200 és 1400 köbcentiméter közötti hengerűrtartalmú járművet vezetnek. A teherautóknál súlyuk függvényében 951 és 7314 lej között változik a referenciaár.

A kgfb-t egytől 12 hónapig terjedő időszakra lehet megkötni, és ideiglenesen fel is lehet függeszteni, de ez utóbbi esetben le kell adni a rendőrségen a gépkocsi rendszámtábláit. A biztosítóknak ezentúl fel kell ajánlaniuk a közvetlen kártalanítás lehetőségét is ügyfeleiknek. A károsult így saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelynél a balesetet okozó sofőr megkötötte felelősségbiztosítását. A törvény további újdonsága, hogy bűncselekménnyé nyilvánítja a hamis kötvények értékesítését és a hamisított alkatrészek használatát. Egy szervizfelelős ezentúl akár hétéves szabadságvesztést is kockáztat, ha hamisított alkatrészt ad el eredetiként.

Tavaly ősszel fél évre érvényes maximális árakat szabtak meg a kötelező kgfb-re, miután a fuvarozók rendszeres forgalomlassító megmozdulásokkal tiltakoztak a biztosítási díjak drasztikus drágulása ellen. A kötvények ára másfél év alatt átlagosan másfélszeresére, esetenként pedig többszörösére emelkedett a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán. Az új kgfb-törvény a közlönyben való megjelenését követően 30 nap után, várhatóan júliusban lép hatályba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.