Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bértörvény által előírt bérkülönbözet egynegyedével emelik a közalkalmazotti fizetéseket

A bértörvény által előírt bérkülönbözet egynegyedével emelik a közalkalmazotti fizetéseket Románia

A képviselőház kedden döntő házként elfogadta azt a törvényjavaslatot, amellyel a közalkalmazotti alapbérek bruttó összegét a 2017/153-as egységes bértörvény által előírt bérkülönbözet egynegyedével emelik július 1-jétől.

Hirdetés
Hirdetés

A törvénytervezet eredetileg arról rendelkezett, hogy az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárokat is bevonják a 10 százalékos alapbéremelésben részesülő didaktikai személyzet kategóriájába.

A jogszabályjavaslatot a szenátus még eredeti formájában szavazta meg, a képviselőházban azonban több módosító javaslatot is elfogadtak hozzá.

A tervezet szerint 10%-os alapbéremelésben részesülnek az osztályfőnökök, az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárok, tanítók, óvónők, óvodában és elemi osztályokban tanító tanárok.

Egy másik módosítás szerint a közalkalmazottak bére a 2017/153-as törvény által 2022-re előirányzott és a 2021. decemberi fizetésük közötti különbség egynegyedének megfelelő összeggel nő július 1-jétől.

A jogszabálytervezet elfogadása mellett 206, ellene 52 törvényhozó szavazott, nyolc képviselő tartózkodott. 

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a minisztériumi alkalmazottaknak fizetésemelést előíró törvénytervezeteket

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon azt a két kedden elfogadott törvénytervezetet, amely fizetésemelést ír elő minisztériumi alkalmazottak számára – jelentették be egy közleményben az alakulat képviselői.

A képviselőház által kedden döntő házként elfogadott törvénytervezet szerint a szállításügyi és kulturális minisztériumnál, valamint az ezeknek alárendelt szolgálatoknál dolgozók 15 százalékos béremelésben részesülnek. Ugyanakkor az európai uniós alapokból finanszírozott projekteken dolgozó alkalmazottak bére akár 50 százalékkal is emelkedhet.

Az USR közleményében hangsúlyozza, hogy a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ törvényhozói „a gazdasági válság küszöbén” fogadták el a béremelést előíró tervezetet, anélkül, hogy az intézkedést közvitára bocsátották volna, vagy hogy megjelölték volna, mekkora terhet ró ez a költségvetésre.

Az alakulat ugyanakkor emlékeztet, hogy Nicolae Ciucă kormányfő és Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök alig egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a növekvő költségvetési hiány miatt a kiadások csökkentésére van szükség. „Amit ők tesznek, az nem a teljesítmény jutalmazása, hanem az állami alkalmazottak közötti egyenlőtlenségek növelése, nagyarányú emelésekkel a központi apparátusnál (ahol a személyzeti állomány több mint 14.800 fővel nőtt a kormányzás átvétele óta) és kisebb arányú emelésekkel ott, ahol többre lenne szükség (például az oktatásban)” – fogalmazott Oana Ţoiu képviselő.

Claudiu Năsui képviselő szerint a kedden elfogadott törvénytervezetek egyike a polgármesterek és alpolgármesterek fizetésének emelését írja elő, ami azonban automatikusan maga után vonja a helyi önkormányzatoknál dolgozó többi közalkalmazott bérének emelését is. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások