Felhívás!

762-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában

762-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában Románia

Románia területén 762 személynél igazolták eddig a laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, nyolc fertőzött meghalt – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A legutóbbi jelentés óta 186 új esetet jegyeztek.

Az új fertőzöttek 4 és 85 év közöttiek.

A fertőzöttek közül 79-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 19-et Bukarestben, hármat Craiován, kettőt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron.

Keddig nyolc halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában, valamennyien más betegségekben is szenvedtek.

226 személy nem tartotta be a lakhelyi karantént, ezért hatósági vesztegzár alá helyezték őket

A 2-es számú katonai rendelet érvénybe lépése óta már 226 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Négy, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Eddig 762 személyt diagnosztizáltak koronavírussal Romániában.

154 ügyben indult eljárás a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt

Ez idáig 154 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A csendőrség és a rendőrség ugyanakkor 903 bírságot rótt ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt.

Emellett a határrendészet négy ügyben összesen 18 személy ellen indított eljárást hamis nyilatkozattétel miatt.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja – nyomatékosítják.

A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a témáról.

Március 23-áig összesen 160.233 koronavírusos esetet jegyeztek Európában. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van.

1741 személyt bírságoltak meg az éjszakai kijárási tilalom megszegése miatt

Több mint 1700 személyt bírságoltak meg a rendfenntartó erők az este 10 órától reggel 6 óráig érvényes kijárási tilalom megszegése miatt a katonai rendelet életbe lépésének első éjszakáján.

Országos szinten 1741 személyt azonosítottak az utcákon és bírságoltak meg az intézkedés be nem tartása miatt hétfő este 10 óra és kedd reggel 6 óra között. További 22 személyt amiatt büntettek meg, mert nem tartották be az otthoni karanténra vonatkozó intézkedést, tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR).

Az intézményes karantént elhagyó személyeket nem azonosítottak a rendfenntartó erők az említett időszakban.

A 2-es számú katonai rendelet értelmében azok a lakhelyi elkülönítésbe küldött személyek, akik elhagyják lakásukat az illetékes hatóságok engedélye nélkül, magas kockázati tényezőt jelentenek az új koronavírus terjesztése szempontjából és a rendfenntartó erők intézményes karanténba viszik és őrizet alá helyezik őket.

Az intézményes karantént az illetékes hatóságok engedélye nélkül elhagyó személyeket pedig újabb 14 napos karanténba helyezik.

48 külföldön élő román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal

48 külföldön élő román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal, közülük nyolcan meghaltak – tájékoztatott kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az elhunytak közül heten Olaszországban, egy személy Franciaországban vesztette életét.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 48 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 36-an Olaszországban, négyen Spanyolországban, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Franciaországban betegedett meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.