Felhívás!

6,5 millió nyáltesztet osztanak ki csütörtökön az iskoláknak

6,5 millió nyáltesztet osztanak ki csütörtökön az iskoláknak Románia

Csütörtökön 6,5 millió nyál alapú antigén gyorstesztet osztanak ki az iskoláknak – közölte az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség adatai szerint az összesen 12 millió nyáltesztből csütörtökön 6,5 milliót osztanak ki az iskoláknak. A következő szállítmányok december 2-ára, illetve december 9-ére várhatók.

A tárcavezető emlékeztetett: az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete értelmében a nyáltesztes szűrés az iskolában és otthon is elvégezhető, de senki számára nem kötelező. Ha az iskolában zajlik a tesztelés, a szülőnek ki kell tölteniük egy hozzájárulási nyilatkozatot – tette hozzá.

A miniszter ugyanakkor azt ígérte: a diákok nyáltesztes szűrésének elkezdése előtt az egészségügyi minisztériummal közösen megtalálják majd a módját annak, hogy egy könnyen érthető videóban elmagyarázzák az eljárást – fűzte hozzá Cîmpeanu.

Ha 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta egy adott településen, az iskolák másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra

Ha egy településen a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá csökken, az iskolák már másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra, nem kell megvárniuk a hétfői napot – jelentette ki Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter a tanügyi és az egészségügyi tárca november elején megjelent közös rendeletének előírásait tisztázta a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Cîmpeanu elmondta: a 3 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken a pénteki átoltottsági mutatók alapján születik döntés arról, hogy a következő héten milyen formában folytatódik az oktatás a tanintézetekben.

Szerdán az ország 730 településén haladta meg a 3-at az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve. A minisztérium naponta közli honlapján ezeket az adatokat, hogy azonnal meg lehessen hozni a jelenléti oktatásra való áttérésről szóló döntést – fűzte hozzá Cîmpeanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.