Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

450-re nő a Meleg ebéd programban részt vevő tanintézetek száma

450-re nő a Meleg ebéd programban részt vevő tanintézetek száma Románia

A jelenlegi 350-ről 450-re nő a Meleg ebéd programban részt vevő tanintézetek száma. Erről sürgősségi rendeletet fogadott el pénteki ülésén a kormány.

A kabinet ülése után Ligia Deca oktatási miniszter elmondta, az intézkedésnek köszönhetően 38 ezerrel több iskolás fog naponta meleg ebédben részesülni az iskolában. Ha meleg étel biztosítására nincs lehetőség, élelmiszercsomagot kapnak, legtöbb 15 lej értékben fejenként – tette hozzá.

A programra erre az évre 147 millió lejt különítettek el, jövő évre 266.510.000 lejre lesz szükség.

Az összegek megyék szerinti leosztásáról szóló határozat jelenleg az illetékes minisztériumok jóváhagyására vár, majd miután a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, miniszteri rendeletben jelölik ki a kedvezményezett tanintézeteket – magyarázta a tárcavezető. 

Két hét múlva véglegesítik az új tanügyi törvények tervezetét

Több mint 9 ezer módosító javaslat érkezett az új tanügyi törvények tervezetéhez – nyilatkozta pénteken az oktatási miniszter.

Ligia Deca rámutatott, időre van szükség ahhoz, hogy a több mint 9 ezer módosító indítványt megvizsgálják, illetve hogy meghallgassa az érintett szakmai és szakszervezetek képviselőit, akik az új tárcavezetővel is ismertetni szeretnék elképzeléseiket, prioritásaikat. Így várhatóan csak két hét múlva véglegesítik a tervezeteket, amelyek a közvita során érkezett megjegyzések, javaslatok nyomán több ponton is módosulni fognak az eredeti változathoz képest.

A miniszter kiemelte, szeretné, ha a tanügyi alkalmazottak béremeléséről szóló előírások megmaradnának a jogszabályban, a hatályba lépésük időpontjairól azonban a pénzügyminisztériummal és a kormánnyal közösen döntenek. Ligia Deca hozzátette, a jelenleg érvényben levő jogszabályok értelmében 2023. január 1-jétől is esedékes egy fizetésemelés a tanügyben, ennek mértékéről azonban még egyeztetnek. 

forrás: Agerpres

fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük