Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2500 lejig büntethetők azok a munkáltatók,akik nem tartják be a kánikula idején érvényes szabályokat

2500 lejig büntethetők azok a munkáltatók,akik nem tartják be a kánikula idején érvényes szabályokat Románia

1500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal büntethetők azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikula idején az alkalmazottak védelmére vonatkozó előírásokat, hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a munkaügyi felügyelőség.

Hirdetés
Hirdetés

‘Tekintve, hogy Románia területén nyáron hangsúlyozottan kellemetlen lehet a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladhatja a kritikus 80-as küszöböt, a munkaügyi felügyelőség területi kirendeltségein keresztül ellenőrizni fogja a hőhullám idején az alkalmazottak munkaügyi védelme érdekében alkalmazandó intézkedések betartását. A munkáltatók kötelesek biztosítani a minimális körülményeket alkalmazottaik egészségének megőrzése érdekében: csökkenteni kell a fizikai tevékenysé intenzitását és ritmusát, biztosítani kell a megfelelő szellőztetést a munkahelyeken, váltogatni kell a dinamikus és a statikus jellegű munkavégzést, szüneteket kell beiktatni a fizikailag megerőltető munkavégzésbe, melyek idején a munkások az árnyékban pihennek, biztosítani kell napi 2-4 liter ásványvizet minden dolgozónak, zuhanyzási lehetőséget, illetve a megfelelő munkavédelmi öltözetet és felszerelést’ – áll a közleményben.

Mihail Adrian Oprescu munkaügyi főfelügyelő leszögezte, a munkaügyi felügyelőség azokra a szakágakra figyel leginkább, ahol az alkalmazottaknak szabad ég alatt kell dolgozniuk, és megerőltető fizikai munkát kell végezniük. Ilyen esetekben a munkáltató csökkentheti a napi munkaórák számát, vagy feloszthatja két részre a munkanapot.

„Azoknak a munkáltatóknak, akik ezt nem tudják biztosítani, más intézkedéseket kell hozniuk a szakszervezetekkel vagy az alkalmazottak képviselőivel közösen, hogy a munkások optimális, a munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok előírásainak megfelelő körülmények között dolgozhassanak” – jelentette ki Mihail Adrian Oprescu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások