Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2022-ig tervez a MIÉRT

2022-ig tervez a MIÉRT Románia

Elfogadta a 2018–2022 közötti időszakra írt politikai programját a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a július 13. és 15. közötti Besztercén szervezett küldöttgyűlésén. A MIÉRT szombaton elfogadott politikai programja számos fontos kérdésre kiterjed. Kiáll az anyanyelv használatának joga mellett, de hangsúlyozza a román nyelv oktatásának hatékonyabbá tételét is.

A MIÉRT kiemeli: a család alapja a szeretet és kölcsönös tisztelet, így elfogadhatatlan az ernyőszervezet számára, hogy a román törvények kizárnak más családalapítási törekvéseket. Emellett fontosnak tartja a bejegyzett élettársi viszony törvényi szabályozását. Támogatja ugyanakkor a versenyképes oktatás megteremtését nemcsak a nemzeti kisebbségek számára, de országos szinten is – ehhez többek között szükségesnek tartja a költségvetés GDP-hez viszonyított 6 százalékra emelését. Erősödnek a külföldi kapcsolatok is, az elmúlt évek törekvései nyomán, emellett az EU által biztosított lehetőségeket is hangsúlyozzák – ilyen például az Erasmus+ vagy a DiscoverEU.
A MIÉRT politikai programja a korrupció kapcsán kihangsúlyozza: a médiamanipulációk, a politikumról kialakult torz kép veszélyes, ezért fontos a fiatalok objektív és önálló véleménye erről a kérdésről. A MIÉRT kiáll ugyanakkor az igazságügyi törvények módosítása mellett, tiltakozva az ellen, hogy a titkosszolgálatok összejátsszanak az igazságszolgáltatás különböző szerveivel. Végül a MIÉRT feladatának tekinti, hogy azokat a tehetséges fiatalokat, akik közéleti szerepet szeretnének vállalni, helyzetbe hozza és felkészítse.
„Mindig lehet jobban, többet, viszont eddig is jelentős eredményeket értünk el az oktatásban, a külügyben, a román–magyar viszonyok mediálásában, a törvényhozásban és a szervezetépítésben is” – fogalmazott a Küldöttgyűlést követően Oltean Csongor MIÉRT elnök, aki úgy véli: a számadás mellett fontos előre nézni, fontos következetesen gondolkodni és tervezni. „A MIÉRT politikai programja irányelveket szab meg a következő négy évre nézve, amelyek mentén konkrét közép- és hosszú távú akciótervet fogunk kidolgozni a következő időszakban” – fogalmazott.
Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke, pénteken az esemény házigazdájaként a lokálpatriotizmus fontosságára hívta fel a figyelmet, amely célja az itthon maradás elősegítése, ehhez pedig a fejlődési lehetőségek megteremtése. Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke kiemelte: az erdélyi magyar ifjúsági szervezetek java a MIÉRT ernyője alatt működik, és az ezekben dolgozó fiatalok közül kerül ki a jövő társadalmi elitje. Winkler Gyula, RMDSZ EP-képviselő úgy fogalmazott, mindig el tudja mondani, hogy vannak a teremben, akik a brüsszeli kabinetben voltak gyakornokai. „Ezt fontosnak tartom, hiszen tele van a Kárpát-medence ügyes magyar fiatalokkal” – tette hozzá.
Hegedüs Csilla, az RMDSZ nőszervezetének ügyvezető elnöke arról beszélt, a Nőszervezet a MIÉRT-tel közösen tehetséggondozó képzéssorozatot szervez, többek között az online kommunikáció, nyilvános beszéd és megjelenés, női érdekképviselet terén erősítve a jelentkezőket. Laczikó Enikő Katalin, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára az egymás iránti nyitást hangsúlyozta, azokkal szemben is, akiket saját közösségünkben tekintünk másnak – legyen szó etnikai vagy szexuális kisebbségekről. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük