Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2020-tól november harmadik vasárnapján szervezik meg a rezidensvizsgát

2020-tól november harmadik vasárnapján szervezik meg a rezidensvizsgát Románia

A szenátus plénuma egyhangúlag, 72 szavazattal, elfogadta kedden a rezidensvizsga megszervezéséről és finanszírozásáról szóló, 2009/18-as számú kormányrendeletet módosító javaslatot, amely leszögezi, hogy 2020-tól kezdődően a vizsgát november harmadik vasárnapján szervezik meg.

Hirdetés
Hirdetés

A módosító javaslatot Liviu Pop szociáldemokrata szenátor terjesztette elő.

Az idei rezidensvizsgát a korábban leszögezett dátumon, december 8-án szervezik meg, és a meghirdetett állások száma megegyezik a végzős és lediplomázott orvostanhallgatók számával.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

Sorina Pintea egészségügyi miniszer október 4-én jelentette be, hogy december 8-ára halasztják idén a rezidensvizsgát, amely eredetileg november 17-ére volt beütemezve.

„Precedens nélküli helyzetben vagyunk. Most első alkalommal fennáll annak a veszélye, hogy nem szervezzük meg a rezidensvizsgát, és emiatt az 5684 idén végzett orvos, fogorvos és gyógyszerész nem tudja folytatni szakosodását” – közölte az egészségügyi miniszter akkori sajtótájékoztatóján.

A rezidensvizsga megszervezését és finanszírozását szabályozó, 2009/18-as számú kormányrendelet értelmében az egészségügyi minisztérium minden év utolsó negyedében írja ki az országos vizsgát, és a tavaly elfogadott ütemterv szerint az idei vizsgát november 17-én kellene megszervezni. A tárca az egészségügyi, illetve az oktatási miniszter által rendelettel jóváhagyott módszertan alapján szervezi meg minden évben a vizsgát. Tulajdonképpen hét rendeletről van szó, amelyek közül három közös. Az egészségügyi minisztérium összeállította a szükséges iratokat, mivel azonban az oktatási tárcánál nincs kinevezett vagy ügyvivő miniszter, nem tudják kiadni a rezidensvizsga megszervezéséhez szükséges rendeleteket – vázolta fel Sorina Pintea.

Erre reakcióként Klaus Iohannis államfő október 5-én kifejtette, hogy a rezidensvizsga problémáját márciusban kellett volna megoldani, és cáfolta, hogy ez azért maradna el, mert nincs oktatási miniszter.

Az államfő „szégyenletesnek” nevezte, hogy a PSD októberben kezd el megszervezni egy rendkívül fontos novemberi vizsgát, és azt állítja, hogy ennek az az akadálya, hogy nincs hivatalban lévő oktatási miniszter.

Véleménye szerint egy ilyen vizsgát legalább egy fél évvel korábban kell megszervezni.

A romániai orvostanhallgatók október 11-én japánsztrájkot hirdettek és tüntetéseket helyeztek kilátásba a rezidensvizsga időpontjával és metodológiájával kapcsolatos bizonytalanság, illetve a meghirdetett helyek kis száma miatt.

A romániai orvostanhallgatók egyesületeit tömörítő szövetség elnöke, Teodor Cristian Blidaru szerint az érintett intézmények képviselőitől egyelőre csak ígéreteket kaptak a probléma megoldására, ami azonban inkább időhúzásnak bizonyult, miközben a helyzet egyre súlyosbodik. „Nem normális, hogy végzett diákok ezreinek nehezítik meg az életét, olyan végzetteknek, akik Romániában szeretnének karriert építeni, de egy helyben topognak, mivel a számukra meghatározó jelentőségű vizsga politikai huzavona témájává vált” – mondta Teodor Cristian Blidaru, aki szerint több gond is van a rezidensvizsgával: hiányos a bibliográfia, alacsony a meghirdetett helyek száma, de a legnagyobb gond az, hogy nincs egy szaktárca, amely megszervezné az idei vizsgát, amely így máris késik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük