Felhívás!

150 lejben szabná meg a tanügyminisztérium az ösztöndíjak minimális összegét

150 lejben szabná meg a tanügyminisztérium az ösztöndíjak minimális összegét Románia

Országos szinten egységesen 150 lejben szabná meg az oktatási minisztérium a 2020-2021-es tanévben a közoktatásban részt vevő tanulóknak odaítélendő teljesítmény alapú, érdem-, tanulmányi és szociális ösztöndíj minimális összegét – derül ki abból a kormányhatározat-tervezetből, amelyet közvitára bocsátott a szaktárca.

A tervezet azt is leszögezi, hogy a helyi önkormányzatok anyagi lehetőségeik függvényében növelhetik az ösztöndíjak összegét.

A határozattervezet indoklása szerint a jogszabály célja a magas szintű teljesítmény ösztönzése, az iskolaelhagyás csökkentése, valamint az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása minden gyerek számára.

A Tanulók Országos Tanácsa csütörtöki közleményében üdvözli a minisztérium kezdeményezését, meglátásuk szerint azonban nem 150, hanem legalább 200 lejben kellene megszabni az ösztöndíjak minimális összegét, majd az elkövetkező években tovább kell növelni. A szervezet elnöke, Antonia-Laura Pup ugyanakkor kiemeli, külön tételként kell elkülöníteni az állami költségvetésben az erre a célra kiutalt összeget, hogy a polgármesterek “ne tudják többé egyik zsebből a másikba tenni az ösztöndíjakra szánt pénzt, mindenféle állami ellenőrzés nélkül”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.