Felhívás!

149 település esik a piros, 903 a sárga forgatókönyv hatálya alá az oktatás szempontjából

149 település esik a piros, 903 a sárga forgatókönyv hatálya alá az oktatás szempontjából Románia

A pénteki adatok szerint országos szinten 149 település esik a piros, 903 pedig a sárga forgatókönyv hatálya alá az oktatás szempontjából, jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

“Jelenleg 149 település esik a piros forgatókönyv hatálya alá. 903 település sárga zónás, azaz ezekben az óvodások, az elemi iskolások és a végzős osztályok visszatérhetnek a hagyományos tanrendhez” – mondta Cîmpeanu pénteki sajtótájékoztatóján. 24 településen, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a hat ezreléket, továbbra is kizárólag online zajlik majd az oktatás.

A tárcavezető emlékeztetett, három forgatókönyv van: a zöld (amennyiben az elmúlt 14 napban regisztrált új koronavírus-fertőzések száma ezer lakosra vetítve 1 alatt van), a sárga, amennyiben a kumulált incidencia 1 és 3 ezrelék között van, és a piros, amikor a 14 napra eső megfertőzések száma nagyobb 3-nál, de nem éri el a 6-ot ezer lakosra vetítve.

Ahol kevés a beteg és a zöld forgatókönyv érvényesül, minden óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik az oktatás mindenki számára. Sárga forgatókönyv esetén csak az óvodások, az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek térhetnek vissza az iskolapadba, a többiek számára továbbra is online zajlik az oktatás. Azokon a településeken, amelyeken a piros forgatókönyv érvényesül, csak az óvodások és az elemisták járhatnak be az iskolába, a többiek online tanulnak tovább. A negyedik forgatókönyv akkor lép hatályba, ha a megbetegedések magas száma miatt vesztegzár alá vonják a települést, ez esetben mindenki számára az online térben folytatódik az oktatás.

A tanügyminisztérium honlapján ugyanakkor közzétettek egy, az ország összes települését tartalmazó listát, amelyből kiderül, hogy az adott helység zöld, sárga, vagy piros zónához tartozik.

(Agerpres/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.