Felhívás!

130 rákbeteg hal meg Romániában naponta

130 rákbeteg hal meg Romániában naponta Románia

A rák az egyik legkegyetlenebb betegség, amely 2018-ban is sok áldozatot szedett Romániában. Azonban az új fajta kezelések, a hatékonyabb gyógyszerek és a tájékoztató kampányok hatására sok páciens képes volt legyőzni a kórt.

Az idei év során 83.461 új rákos beteget diagnosztizáltak, és 50.902 ember vesztette életét a gyilkos kór miatt.

A Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) nemzetközi platform nemrég, hat év szünet után, friss statisztikai adatokat közölt Romániáról. Az új számadatok részben pozitívak, de rossz híreket is hordoznak.

A leggyakoribb ráktípusok

A legutóbbi, 2012-es jelentéshez viszonyítva mind a rákos megbetegedések száma, mind a halálesetek száma növekedett Romániában. A tíz leggyakoribb ráktípus előfordulása körülbelül 6 százalékkal nőtt, az elhalálozások száma pedig közel 5 százalékkal emelkedett egyes típusoknál

A leggyakoribb ráktípus Romániában továbbra is a tüdőrák (13,6%), de szorosan követi a vastagbélrák (13,3%) és a mellrák (11,5%). A további sorrend: prosztatarák (7,2%), hólyagrák (4,7%), gyomorrák (4,4%), májrák (4,3%), méhnyakrák (4,1%), hasnyálmirigyrák (3,8%) és méhrák (3%) Ezek a típusok teszik ki a rákos esetek 70%-át.

Jelentős nőtt a vastagbélrákos esetek száma

A vastagbélrák esetek száma emelkedett leginkább 2012-hez képest, míg a mellrák előfordulása csökkent.

Romániában a tüdőrák felelős a rák miatt bekövetkezett halálesetek közel 30 százalékáért. Ezt követi a vastagbélrák (17%), a mellrák (10%), a májrák és a gyomorrák (9%) és a hasnyálmirigyrák (8%). A mellrák okozta halálesetek aránya közel a felére csökkent 2012-hez képest, ennek elsősorban az összetett szűrési programok és az újonnan megjelent kezelések az okai.

Az immunterápia forradalmasíthatja a gyógyászatot

Hétfőn jelentették be, hogy James P. Allison és Tasuku Honjo kutatóknak ítélik oda 2018-as az orvosi Nobel-díjat, a rákkutatás területén elért eredményeikért. A kutatópáros bebizonyította, hogy az emberi test képes önállóan is megküzdeni a rákkal, ha megfelelő módon stimulálják.

Allison és Honjo forradalmasították a rák kezelését, abból az elképzelésből kiindulva, hogy az immunrendszer használata hatékony stratégia lehet a daganatokkal szemben. A rákos egereken végzett kísérleteik során a rágcsálók akár négyes stádiumú rákból is képesek voltak kigyógyulni az immunterápia segítségével.

A dohányzás öl

A statisztikák szerint a romániai lakosság több mint 30%-a dohányzik, többségük pedig 26 és 35 év közötti. A dohányosok legalább napi egy csomag cigarettát szívnak el.

Átlagosan a férfiak többet cigarettáznak (16 szál/nap) a nőknél (12 szál/nap), a cigarettázás gyakorisága pedig kisebb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. A nem dohányzók több mint negyede (28%) régen dohányos volt, 2% pedig az elmúlt évben tette le a cigarettát.

Az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a tüdőrák legfontosabb kiváltó oka a dohányzás. A diagnosztizált személyek 80%-a dohányos.

500 onkológus jut 850.000 betegre

2016-ban Romániában 495 onkológus végzettségű orvos és onkológus rezidens dolgozott, miközben több mint 850.000 rákos beteg szerepelt a nyilvántartásban.

Évente 78.000 személyt diagnosztizálnak rákkal, akik közül 48.000 elveszti a harcot a kórral, vagyis naponta 130 beteg hal meg Romániában a rák miatt. Egyeseknél túl későn fedezik fel a betegséget, másoknak nincs is hozzáférésük a vizsgálatokhoz és kezelésekhez, pedig a betegek jelentős része megmenthető lenne, ha időben megfelelő kezelést kapnának.

(EVZ)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.