Felhívás!

1,2 millió eurót találtak mosdótálakba és vedrekbe rejtve a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatalnál

1,2 millió eurót találtak mosdótálakba és vedrekbe rejtve a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatalnál Románia

Több mint 1,2 millió eurót, órákat, arany ékszereket és luxusautókat foglaltak le csütörtökön az ügyészek a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatalnál felmerült korrupciós ügyben végzett házkutatások során.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye értelmében 67 bukaresti, valamint Suceava, Beszterce-Naszód, Botoşani, Neamţ és Bákó megyei helyszínen tartottak házkutatásokat. Ezek során több mint egy 1,2 millió eurót, 37 luxusórát, 21 karkötőt, 18 arany nyakláncot, négy aranymedált, valamint nyolc luxusautót foglaltak le.

Összesen három ügyben zajlik kivizsgálás – többek között rendőrök és más közalkalmazottak ellen is – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés, befolyás megvásárlása, szervezett bűnözői csoport létrehozása és pénzmosás gyanújával.

A DNA közleménye értelmében a suceavai jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal (SPCRPCIV) több alkalmazottjából, valamint rendőrökből, gépjárművezető-oktatókból és a gépjármű-nyilvántartási hivatal (RAR) alkalmazottaiból álló bűnbanda két módszerrel jutott jelentős pénzösszegekhez 2018 és 2020 között. Egyrészt fizetség fejében hozzásegítették a jogosítványhoz azokat, kik a sofőrvizsgára jelentkeztek: a sikeres elméleti vizsga ára 3000 és 6000 euró, a sikeres gyakorlati próba ára pedig 300 és 1500 euró között mozgott. Másrészt 200 és 1000 euró kenőpénz fejében megsürgették vagy soron kívül elvégezték a gépjárművek műszaki vizsgáját vagy forgalomba írását, sok esetben akkor is, ha a dokumentáció hiányos volt, vagy ha a járműnek súlyos technikai hibái voltak.

Tizennégy személyt vettek őrizetbe

Tizennégy személyt vett őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA) abban a három ügyben, amelyben a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatal több alkalmazottja és rendőrök is érintettek.

A DNA pénteki közleménye értelmében az őrizetbe vett személyek között van a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatal (SPCRPCIV) jogosítványokkal és vizsgáztatással foglalkozó osztályának vezetője, Radu Ionuţ Obreja is, aki ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználása, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés és pénzmosás gyanúja miatt vizsgálódnak.

Őrizetbe vették továbbá a jogosítvány-kibocsátó hivatal több alkalmazottját, egy, a Suceava megyei korrupcióellenes igazgatóságnál dolgozó rendőrt, több, a sofőrvizsgán résztvevőket vizsgáztató rendőrt és egy gépjárművezető-szakoktatót is.

A DNA szerint a Radu Ionuţ Obreja vezette bűnbanda két módszerrel jutott jelentős pénzösszegekhez 2018 és 2020 között.

Egyrészt fizetség fejében hozzásegítették a jogosítvány megszerzéséhez azokat, akik sofőrvizsgára jelentkeztek: a sikeres elméleti vizsga ára 3000 és 6000 euró, a sikeres gyakorlati próba ára pedig 300 és 1500 euró között mozgott. Másrészt 200 és 1000 euró kenőpénz fejében megsürgették vagy soron kívül elvégezték a gépjárművek műszaki vizsgáját vagy forgalomba írását, sok esetben akkor is, ha a dokumentáció hiányos volt, vagy ha a járműnek súlyos technikai hibái voltak.

A korrupcióellenes ügyészek szerint voltak napok, amikor Radu-Ionuţ Obreja több mint 20 ezer euróra tett szert ily módon.

A bűnbanda leleplezését nehezítette, hogy a Suceava megyei korrupcióellenes igazgatóság egyik rendőre, Mihail Martin értesítette Obreját arról, hogy nyomoznak ellene, és tájékoztatta egy ellene irányuló tettenérési akció részleteiről is. Cserében azért, hogy szemet hunyjon a jogosítvány-kibocsátó hivatalnál történtek felett – állítják az ügyészek – Marin augusztus 18-án közvetítőn keresztül kért egy terepjárót Obrejától, amit november 8-án át is vett.

Az ügyészek az őrizetbe vett 14 személy előzetes letartóztatását kérik a Suceava megyei törvényszéktől. Az ügyben további 18 személy ellen nyomoznak még.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 27., 9:50
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Sok rendőr jó ” üzletember” Az Americana s zacskócskával megjelent vidékünken, költöztetni legtöbbjüket nem is kellett, mert a csóré ülepe volt! Napjainkban 2-3 ingatlan és luxusautó tulajdonosa és ne jőjjenek a “jó fizetéssel” mert amilyen életet élt azt fel is élte!!!!

 • User
  Dátum: 2020. november 27., 14:44
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Harminc éve vezetek személygépkocsit. Ez kilométerben átszámolva, a negyedik gépkocsi lesz, ami gyökeret ver a vállalat végében. Soha semmiért nem kellett imádkoznom a rendőröknek, s nem kellett elnézzenek semmit. Két büntetésem volt, egyszer 50 helyett 60 – nal mentem. vígan. És egyszer egy purdénak nem vettem észre a szándékát, hogy rátér a gyalogjáróra, tánclépésben. Ezt azért meséltem el, mert hogy van egy éve, nagyon szomorú tapasztalataim vannak a Bákó felé tartó úton. Ezen az úton járó autók nekem személy szerint változatos meglepetéseket okoznak. A héten csak a hidegrázás mentett meg ködben lámpa nélkül szembejővő járműtől. hármas előzőktől, az előzésmentes kaptatón rámdudáló terepjárótól, beállítatlan reflektoroktól, s csillámfényektől, stb. A brassói táblás kocsik, több mint feléről sejtem, hogy valamelyik keleti megyében születtek. Nos, nálunk is vannak mákvirágok, hogy belénk fagyjon a szó, de azért a többiek közül sokkal, de sokkal többen életveszélyesek, mert nem is tudják, mit vétenek. Ha csak a maguk vesztére törnének, de minket mikor négy munkatárs életét is veszélyeztetik. Erre nem jut idejük a szerveknek.