Felhívás!

Minden, amit a négyütemű robogó olajcseréje kapcsán tudni érdemes

Minden, amit a négyütemű robogó olajcseréje kapcsán tudni érdemes Reklám

Az olajcsere bizonyos időközönként történő elvégzése bizony kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy a motorkerékpárunk lehetőség szerint minél tovább hibamentesen működjön. Ezért is szenteltünk külön bejegyzést a témakörnek.

A cikkben tehát minden fontos tudnivalót megosztunk az olajcserével kapcsolatban. Egyaránt szó lesz az esedékességről, a kivitelezésről, valamint az egyéb fontos műszaki tudnivalókról.

Fontos tudnivalók a robogók olajhasználatáról

A kétütemű modellek esetében az olajtartályba öntött olaj kerül a karburátorba, majd pedig keveredik a benzinnel. Ehhez fontos követelmény, hogy a motoron működjön az olajpumpa. Ha ez nincs meg, akkor a benzinhez kell a szükséges olajkoncentrátumot keverni a motor beállásának elkerülése végett.

A négyütemű robogóknál a blokkba betöltött olaj gondoskodik róla, hogy a főtengelycsapágyak, illetve a hajtókar-csatlakozások megkapják a szükséges kenést. Így csökken a fémalkatrészek súrlódása, a motor pedig pluszban kap egyfajta hűtést.

Milyen gyakran kell cserélni a négyütemű robogókon az olajat?

Ahogyan a motor rendszeresen használatban van, úgy használódik el folyamatos jelleggel az olaj is. Emiatt bizonyos időközönként gondoskodni kell az olaj cseréjéről, hogy a motor semmiképp ne károsodjon.

Hogyha sokat használjuk a motorkerékpárt, akkor az olajcserét célszerű minden egyes megtett 2-3 ezer kilométerenként megejteni. Ez a lépés sokkal kevesebb anyagi áldozatot követel majd tőlünk, mint az esetleges meghibásodás javítása.

Amennyiben nem hajtjuk rendszeresen a motort, az olajcserét akkor is célszerű évente egyszer elvégezni. Közben pedig arra is fokozott figyelmet kell fordítani, hogy kizárólag megfelelő állagú, minőségi olajat használjunk.

A rossz minőségű, esetleg szennyezett olajjal ugyanis csak több kárt okoznánk, mint amennyi hasznot termelnénk. Ezt pedig minden bizonnyal szeretnénk elkerülni.

Hogyan történik az olajcsere egy robogó esetében?

Mielőtt elkezdődik az olajcsere, előtte nézzük meg, hogy a gyártó pontosan milyen típusú olajat javasol a motorkerékpárhoz. A legtöbb modellhez a 10W40-es változatokat szokták ajánlani. A munka első lépéseként a régi olajat le kell engednünk a motorról egy teknőbe.

Ezután ki kell venni az olajszűrőt is, majd a helyére feltenni egy újat. Ez nyilván pénzbe kerül, ugyanakkor mindenképp megéri az árát. Miután a szűrő felkerült a helyére, csavarozzunk mindent vissza, az új olajat pedig egyszerűen öntsük be a megfelelő helyen. Ennyi tehát maga a művelet, ám annál fontosabb a motor várható élettartama szempontjából.

Természetesen arra is akad megoldás, ha egyedül nem tudunk vagy nem akarunk erre a feladatra vállalkozni. A legtöbb szerelőműhelynél végeznek olajcserét is. Kérjünk tehát egy időpontot, a hozzáértő szakemberek pedig percek alatt megoldják majd nekünk az olajcserét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.