Felhívás!

Hogyan lehet a kényszerbetegséget hatékonyan kezelni?

Hogyan lehet a kényszerbetegséget hatékonyan kezelni? Reklám

A kényszerbetegség igen gyakori probléma, de sokszor elfedve marad, más pszichés betegség kapcsán derül ki. A kényszerbetegségek hatékony kezelését az esetleges gyógyszer mellett pszichoterápiás módszerekkel lehet elérni. Melyek ezek?

A pszichoanalitikus kezelésekről

A klasszikus pszichoanalízis kifejlesztése Freud nevéhez fűződik, ezt továbbfejlesztve alakultak meg további analitikus irányzatok. Ilyen irányzat az ego-pszichológia, tárgykapcsolat elmélet és a szelf-pszichológia elméletek.

A különböző pszichoanalitikus és pszichodinamikus terápiás irányzatok közös jellemzője, hogy a tünetek gyökereit a gyerekkorban kell keresni. Ezért az ott elszenvedett sérülések, traumák feltárására és feldolgozására irányul ez a módszer. Vannak hosszabb és rövidebb ideig tartható pszichoanalitikus terápiák. Ez attól függ,   hogy csak részproblémákkal foglalkozhatnak, vagy a személyiség átszervezése a cél. A kényszerbetegségek kapcsán a pszichodinamikus kezelés feltárja a tünetek hátterében álló problémát, segít megérteni a tüneteket produkáló tényezők rejtett kapcsolatait is.

A viselkedésterápiás kezelés

A viselkedésterápiás irányzatok kialakulása a tanuláselméleti modellekhez kötődik. Egyfajta kognitív-viselkedés terápiáról van szó, ahol olyan módszereket használnak fel, mint a szisztematikus deszenzitizálás, vagy az ingerelárasztásos módszerek, amik az expozíciós technikák csoportjába tartoznak. A expozíciós technikák csoportjában a betegeket kontrollált módon helyezik olyan helyzetbe, ami kiváltja a tüneteket. Ez történhet a képzeletben vagy ténylegesen is.

A kényszerbetegséget hogyan kezeli a kognitív-viselkedésterápia?

Az Aaron Beck által fejlesztett kognitív-viselkedésterápia úgy közelíti meg a pszichés betegségeket, mintha a betegek információfeldolgozásos zavarban szenvednének. Alapelve, hogy a zavart okozó diszfunkcionális attitűdök, az úgynevezett maladaptív sémák okozzák a problémákat. Ezek határozzák meg az érzéseinket, a viselkedésünket és a testi érzelmeinket is. Különböző technikák segítségével, mint például a gondolatnapló, azonosítani próbálják azokat az automatikus gondolatokat, amelyek jellemzik a pácienst. A cél az, hogy ezeket a gondolatokat a terápia során átstrukturálják, korrigálják.

Családterápiás segítség a kényszerbetegségek kapcsán

A családterápia alapja az úgynevezett rendszerszemlélet. Itt a beteg családtagjainak bevonásával próbálják felderíteni a problémát, hiszen a családterápia során a családi működési zavarokat tárják fel, és segítenek a ezek megoldásában.

Azt, hogy melyik pszichoterápiás kezelési módszer lesz a páciens számára a leghasznosabb, a szakember határozza meg az első találkozás alkalmával, mikor a páciens felkeresi őket személyesen, vagy akár online konzultáció keretein belül. A legtöbb esetben a különféle terápiás módszereket a terapeuta a kliens igényeire és tüneteire szabja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.