Felhívás!

Az esküvői gyűrű, avagy a karikagyűrű története röviden

Az esküvői gyűrű, avagy a karikagyűrű története röviden Reklám

A karikagyűrű, más néven esküvői gyűrű már igazán régóta él a köztudatban, mint a szerelem legszebb szimbóluma. Lássuk, hogy mi is volt régen a karikagyűrűk jelentése és divatja.

A régmúlt gyűrűi

Az első karikagyűrűt az ókori Egyiptom egyik fáraója ajándékozta a kedvesének, mint szűnni nem akaró szerelme jelképét. Természetesen ez még nem aranyból vagy épp ezüstből készült, mint mai társai.

Az első gyűrűk általában kenderből vagy hajszálakból készültek, míg a tartós anyagok csak később következtek, de ezek is maximum csontból vagy bőrből voltak.

A XVIII. századtól napjainkig

Hazai viszonylatban a XVIII. századig nem ajándékoztak jegygyűrűt, hanem egy bizonyos jegykendőt adtak helyette. Ez szimbolizálta, hogy az ifjú szerelemre lobbant egy lány iránt, akit feleségének szeretne.

Később, a XIX. századtól már gyűrűt ajándékoztak udvarlásuk jeléül a fiúk, amiből egy csinos lány akár többet is begyűjthetett vagy éppen hordhatott is. Ez természetesen nem aranyból készült, hanem inkább ezüstöt alkalmaztak, díszítés szempontjából gyakori volt a szívforma vagy az apró kövek. Az az ifjú, aki tényleg hosszú távon tervezett az említett hölggyel, az szándéka komolyságát kifejezendő, egy aranygyűrűt is ajándékozott kedvesének.

A XX. századtól ez már minden esetben így volt, azaz az eljegyzési gyűrű mindenképp helyet kapott a lánykérésnél. Amiben más volt, hogy a gyűrű csak az esküvői ceremónia keretében került fel az ara ujjára. Ma már az esküvő előtt is hordják a karikagyűrűt eljegyzési gyűrűként.

Napjaink divatjai

Az eljegyzési gyűrű a lánykérés pillanatában a menyasszony bal kezén kap helyet, míg az esküvői szertartás után átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára.

Míg régebben a dísztelen darabok voltak divatban, addig ma már a díszesebb gyűrűk kerültek előtérbe. Ez látszik azon is, hogy az arany többféle színe egyaránt dominál a divatban, így elérhetőek a sárga, fehér és vörös arany gyűrűk egyaránt, sőt akár ezek kombinációja is egyre gyakoribb. Sőt, ma már egyre több pár terveztet magának teljesen egyedi darabot, amik bár különlegesek, de ebből kifolyólag árban is messze felülmúlják átlagos társaikat.

Néhány különlegesség az esküvői gyűrűvel kapcsolatban

  • A legdrágább eljegyzési gyűrűvel a mai napig Liz Taylor vezeti a sort, amit Tim Burton-től kapott, és 8,8 millió dollárt, azaz 2 milliárd forintot kóstált.
  • A hiedelem szerint a bal kéz negyedik ujja az, ahonnan egy ér vezet közvetlenül a szívbe. Így a szerelemmel kapcsolatos ékszer viselésére ideális.
  • A kör az örökkévalóság szimbóluma, így evidens volt, hogy a gyűrű kör alakú legyen.

Bármilyen legyen is a karikagyűrűnk, a legfontosabb, hogy olyat válasszunk, amit mindig szívesen viselünk, hiszen egy életre szól, csakúgy, mint a szerelem, ami összeköt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.