Felhívás!

A street food divatja

A street food divatja Reklám

A street food nem új, de újragondolt fogalom. Megjelenése rohanó életmódunkhoz kapcsolódik, újragondolása pedig a minőség iránti igényből. A mai street food ételek és azok kultúrája érdekes jelenség. Vajon honnan ered, és hogyan kell jól csinálni?

Mi is az a street food?

A street food alapvetően utcai étkezést jelent. Rohanó életmódunkkal született meg ez az igény, az utcán, gyorsan elfogyasztható ételek iránti vágy. Az első ilyen étel a hot dog volt, amelyet kocsiból kezdtek el árulni. Hiszen a hot dog születésének pont ez a lényege, egy kézzel lehet enni, összefogva a két bucit, nem pedig késsel, tányéron, hozzá kenyérrel. 

Ez az ötletes találmány volt az első street food. Később a modernizációval egyre erősebb lett az igény erre, nem csak egy városi séta vagy épp egy kosárlabdameccs alatt kívánták meg az emberek a laktató, de gyorsan elfogyasztható ételeket. Ahogy világunk egyre rohanóbbá vált, az új életmódhoz hozzákapcsolódott a futtában ebédelés, mondjuk ebédidőben a munkahelyen van két elintéznivaló között a városban, esetleg bevásárláskor.

Erre az igényre reagálva el is terjedtek az utcai ételek. Magyarországon is, bár itt eleinte a talponálló büfék és lángososok töltötték be ezt a szerepet, majd szépen lassan megjelentek a magyaros, csalamádés hamburgerek.

Persze az utóbbi 2 évtizedben már sok változás történt. Egyre divatosabb ételek jelentek meg, és ne feldekezzünk meg a gyros nagy áttöréséről, mellyel az utcai pitás gyros beépült a gasztronómiai kultúránkba.

Ezután jött egy változás, nyugati mintára Magyarországon is terjedni kezdtek a gourmet igényű, friss alapanyagokból összerakott utcai ételek. Manapság a street food fogalmát ezekre a minőségi kézműves gyorséttermekre vonatkoztatjuk. 

Ennek az újfajta szemléletnek a megjelenéséhez arra volt szükség, hogy néhány buzgó séf úgy gondolja, ne csak a drága éttermekben lehessen mesterien megkomponált, gourmet igényű ételekhez jutni. Ezért olyan büféjellegű helyeket nyitottak, ahol igényes alapanyagokból, ötletesen és magas színvonalon összerakott, utcán is ehető ételeket lehet kapni. A hullám a hamburger újragondolásával indult, de ma már minden ételt elért. Egyre divatosabbak a hungarikumnak számító rántott hús újragondolásával készülő magas színvonalú szendvicsek.

Milyen felszerelést érdemes tartania egy ilyen büfének?

Ha valaki street food büfét szeretne nyitni, érdemes nagyon tudatosnak lennie az alapanyagok és a felszerelések terén. A csomagolást is át kell gondolni. Sokféle csomagolóanyagot kell tartani egy ilyen büfében. Az egyik legfontosabb ezek között a nehezen szakadó csomagolófólia a Hunpohár Webáruházból

Érdemes eldobható papírpoharat, lebomló tálakat is tartani egy ilyen étteremben, hiszen profilja miatt az elviteles, sétálós ételek kerülnek középpontba. Fontos, hogy minél hatékonyabban tudjuk őket csomagolni.

A csomagolás mellett persze még sok kisebb-nagyobb részletre oda kell figyelni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.