Felhívás!

A munkavédelmi lábbelik fontossága

A munkavédelmi lábbelik fontossága Reklám

A megfelelő munkaruházat hozzájárul a munkavállalók biztonságához, termelékenységéhez, motiváltságához, elégedettségéhez. A munkaruházat részét képezi a munkavédelmi lábbeli is, ami szintén fontos eleme az egyéni védőfelszerelésnek.

Mivel a főként veszélyes munkakörülmények között dolgozó munkavállalók a nap nagy részét állva, mozgásban töltik, a munkavédelmi cipő fontos darabja a munkaruházatnak. Az állómunkát végző, valamint a sok időt gyaloglással töltő dolgozók esetében a lábsérülés nemcsak a munkából való átmeneti kiesését vonja maga után, hanem súlyos egészségügyi állapotromlást is eredményezhet.

Munkavédelmi cipők a biztonságos munkavégzésért

A munkáltató köteles munkavállalói számára biztonságos környezetet, munkakörülményeket biztosítani. A kockázatértékelés elvégzése segít beazonosítani azokat a potenciális kockázatokat, veszélyforrásokat, egészségkárosító hatásokat, amelyek sérülést vagy kárt okozhatnak a munkavállalóknak. 

A megfelelően megválasztott munkavédelmi cipő:

  • Megelőzi a sérüléseket: A munkahelyeken előforduló sérülések sokfélék lehetnek, de a lábsérülések a leggyakoribbak a munkahelyi balesetek között. A munkavállalók lába számos kockázatnak van kitéve, így mechanikai sérüléseknek (átszúródás, leeső/guruló tárgyak, vágások), vegyi anyagok, olvadékok kifröccsenésének veszélyének, láng- és elektromos hatásnak, extrém hőhatásnak. 
  • Javítja a testtartást: A jól illeszkedő, ergonomikus cipő tompítja a rázkódásból eredő káros hatásokat, tartja a lábfej boltozatát, a bokát, ezáltal javítja a testtartást, ami megelőzi a derékfájást, izomhúzódásokat.
  • Fokozza a kényelmet: A gyakran napi 10-12 órás munkavégzés miatt a jó munkavédelmi cipő nem egyszerűen kényelmes kell, hogy legyen, hanem meg kell akadályozza a munkavállalók idő előtti elfáradását (pl. energiaelnyelő talpkialakítás révén), hogy a munkahatékonyság a nap második felében se csökkenjen.
  • Megelőzi az eséseket: A munkahelyi balesetek egyik leggyakoribb oka az elesés, elcsúszás, megbotlás, amelyet a nem megfelelő lábbeli viselése okoz. Optimális munkavédelmi lábbelik biztosításával elkerülhető, mivel a legtöbb biztonsági cipő csúszásgátló talppal van ellátva.

Munkavédelmi lábbeli adott munkakörülményre szabva

Minden munkakörülményre egyedileg kell elvégezni a kockázatok elemzését, ugyanis csak ebben az esetben garantálható, hogy a munkaterület biztosítása, továbbá a kiválasztott munkaruházat mérsékelni tudja a veszélyeket, egészségkárosító hatásokat.

A szabadban végzett munkák esetében a megfelelő munkavédelmi cipő viselése elengedhetetlen. Mindenféle időjárási körülmények között biztosítani kell a munkavégzésre való alkalmasságot az optimális védőruházat megválasztásával. A nem megfelelő lábbeli hidegben történő munkavégzés esetén igen veszélyes lehet, akár fagyási sérülésekhez is vezethet.

Az ideális, praktikus védőcipő kiválasztását a rendelkezések, szabványok által előírt védelmi szinteknek megfelelő besorolás segíti. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.