Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2021-es adójogszabályi változások – helyi adók és számviteli törvény

2021-es adójogszabályi változások – helyi adók és számviteli törvény Reklám

Valószínűleg senkit nem ér váratlanul, hogy a 2021-es év sem érkezik adójogszabályi változások nélkül. Többek között változik a személyi jövedelemadó, a rekreációs keretösszegek, a társasági adó, valamint változások lesznek a kivában és az áfabevallásban is. A számviteli törvény és a helyi adók tekintetében a 2021-es naptári évtől több változás is várható, ezeket tekintjük át röviden.

A friss jogszabályváltozásokról hasznos és részletes információkat talál az adózási, számviteli terület online szakmai fórumain, blogjain.

A helyi adók változásai

A helyi adók tekintetében fontos változások jönnek 2021-től. A gépjárműadó esetében az önkormányzati adóhatóság látja el az adóhatósági feladatokat, de az ebből származó bevétel a központi költségvetéshez kerül, így az önkormányzatoknak ebből bevételük nem származik, de adóztatási költségük keletkezni fog.

Az iparűzési adónál is alkalmazni kell a szokásos piaci ár korrekcióját, s ha ez adóalap-csökkentést eredményez, akkor a másik félnek nyilatkozatot kell adnia arról, hogy az adott összeggel megemeli az adóalapját. Megváltoznak az iparűzési adóalap megosztásának szabályai. Azt az építési tevékenységet, ami 180 napnál rövidebb ideig tart, nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó.

A bevallások rendje is változik. Egyrészt a bevallási, adatbejelentési, bejelentkezési, változásbejelentési nyomtatványok egyformák lesznek mindegyik önkormányzatnál, s ezért ezek a nyomtatványok az adópolitikáért felelős miniszter honlapján lesznek elérhetőek, másrészt a helyi iparűzési adóbevallásokat a NAV-nak kell majd benyújtani.

A számviteli törvény változásai

A számviteli törvényben több jogtechnikai és a törvény gyakorlatban történő végrehajtását segítő pontosító rendelkezések lesznek. A tervezett változások pontos megismeréséhez és követéséhez 14 paragrafust is át kell tekinteni majd, változik a 36. § , 37. § , 59/D. § , 77. § , 81. § , 84. § , 85. § , 91. § , 96. § , 116. § , 133. § , 140. § , 151/A. § , 153. §. A módosításokat először a 2021-ben induló üzleti évben kell alkalmazni, de már a 2020-as üzleti évre is alkalmazható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük