Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zenei ismeretterjesztő képzést indít Sepsiszentgyörgyön a Liszt Intézet

Zenei ismeretterjesztő képzést indít Sepsiszentgyörgyön a Liszt Intézet Kultúra

Négy éven át tartó, évente tíz alkalmas zenei ismeretterjesztő képzést indít Sepsiszentgyörgyön a Liszt Intézet székelyföldi fiókszervezete.

Hirdetés
Hirdetés

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közlése szerint az Üveghang Akadémia elnevezésű, első alkalommal meghirdetett képzéssorozat idén február 28. és december 14. között zajlik, és tíz alkalommal tartanak a résztvevőknek zeneelméleti, zenetörténeti és gyakorlati képzéseket.

A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, és azt akarja érzékeltetni, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészetnek ezt az ágát – mutattak rá, hozzátéve, hogy a program célja a zenében jártas, művelt, tudatos, értő és érző közönség nevelése, emellett pótolni akarják az erdélyi oktatási rendszerben tapasztalt hiányosságokat.

Első évben az előadók a klasszikus zene világába kalauzolják el az érdeklődőket, majd következik a népzene, a könnyűzene, illetve a negyedik évben a kevert stílussal zárnak, ahol már tanulmányozni lehet a klasszikus, népi és könnyűzenét egyaránt.

Idén februárban Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke tart előadást a klasszikus zene társadalmi, oktatási és gazdasági szerepéről. Márciusban a Talamba ütőegyüttes tart gyakorlati bemutatót, áprilisban György Levente operaénekes, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia menedzsere tart előadást.

Májusban a Codex Régizene Együttes szerepel a programban, amelyen hangszereket is kipróbálhatnak a résztvevők. Júniusban Ábrahám Márta hegedűművész és Bach-kutató lesz a meghívott. Szeptemberben a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület művészei mutatják be a bécsi klasszicizmust.

Októberben Artur Kaganovskiy Niccolo Paganini életpályájáról tart előadást. Novemberben Szőcs Botond a zenei impresszionizmusba kalauzolja a hallgatóságot, a hangszerek közül a zongoráé lesz a főszerep. Decemberben zárul a képzés első ciklusa Móser Ádám zenész előadásával.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük