Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zászlónk és címerünk

Zászlónk és címerünk Kultúra

A magyar Országgyűlés 2014. december 17-én meghozott határozatával március 16-át a magyar zászló és címer napjává nyilvánította – tudhattuk meg dr. Szekeres Attila István heraldikustól, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökétől.

A Székely Nemzeti Múzeumban ez alkalomból megtartott előadásában a szakember ugyanakkor szent ereklyéink eredetéről és történetéről is értekezett. Elmondása szerint Magyarország jelenlegi, az Alkotmány által rögzített címere hosszú évszázadok alatt alakult ki. A pajzs második, vörös mezejében látható kettős ezüstkereszt például első alkalommal II. András uralkodása (1205–1235) idején jelent meg, és címerként IV. Béla alatt (1235–1270) állandósult. A pajzs első mezejének vörös–ezüst sávozott része pedig címerként először Imre király (1196–1204) 1202-es aranybulláján látható.

A sávozott rész, az Árpád-ház címere, a kettős kereszt a királyi hatalmat jelképezte. Magyarország ma hatályos címere először 1618-ban jelent meg, a pajzson a Szent Koronával, mely az ország egységét jeleníti meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük