Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zászlókkal a golgotán

Zászlókkal a golgotán Kultúra

Hálaénektől lesz hangos ma a hegytető Kézdiszentléleken. Évről évre színes és ünnepi köntösbe borul a Kézdiszentlélek fölött húzódó Perkő-magaslat, mert augusztus 20-a magyar nemzeti és egyházi ünnep, amelyet a falu lakossága szívvel-lélekkel ünnepel meg minden évben a Szent István tiszteletére szentelt kápolnánál.

Amióta a falu központját a Szent Istvánt ábrázoló kőszobor díszíti, az augusztus 20-i ünnepség nyitómozzanatát az államlapító királyunk tekintete előtt tartják. De hogyan ünnepeltek ezelőtt? Lapunk utánajárt.

– Ezelőtt nem volt sem szobor, sem keresztút, de nem volt annyi külföldi autó sem, amelyek miatt már nem tiszta levegőt szívunk a Perkő tetején. Szekerekkel mentünk a hagyományos búcsús szentmisére, több ezren vonultunk fel. A szentmisét követően mindenki megsütötte az otthonról hozott húst, és megitta a szilvapálinkát. Jó hangulat alakult ki a fenyvesek alatt, ének- és hegedűszótól, gyerekricsajtól volt hangos az egész falu – idézte fel a régi időket Kovács Imre 52 éves kézdiszentléleki lakos.– Évről évre kevesebben gyűlünk össze a tetőn. Nincs meg az a hangulat, ami tíz–húsz évvel ezelőtt elvarázsolt engem.
– Több faluból jöttek gyalogosok az ünnepi szentmisére, amikor a falvak összetalálkoztak, a keresztekkel köszöntötték egymást. Ez volt a búcsú egyik legmeghatóbb pillanata – emlékezett könnyel a szemében Tamás Márta néni.

Hirdetés
Hirdetés

A hagyományhoz híven idén is a kiskászoni asszonyok díszítik fel a mise helyszínét, a kápolna előtti színpadot. Marthi Keresztes Géza fogadja és köszönti az ünnepre érkező papságot.

Nehéz lenne megmondani az első perkői búcsú dátumát, de mert a négykaréjos kápolna falfestményén Szent István alakja, a kápolna védőszentje is látható, biztosra vehetjük, hogy régen megnyílt annak ajtaja. Évtizedek óta büszkék lehetnek ünnepükre a falu lakosai. Akárcsak a tavaly, idén is 10 órától lesz az ünnepi megnyitó a Szent István-szobornál, az eseményt az egyházi kórus énekei színesítik. 10:30-kor a búcsújárók körmenete elindul a Perkőre, útközben keresztúti ájtatosságot végeznek. Déli harangszókor kezdődik az ünnepi szentmise a kápolnánál, amelynek főcelebránsa ft. Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnázium lelki igazgatója. Délután, 16 órától néptáncegyüttesek lépnek fel, este pedig a 4S Street-koncert lesz, majd Muri Enikő és zenekara szórakoztatja a búcsújárókat, majd tábortűzzel és tűzijátékkal zárul az ünnep.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük