Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zászlókiállítás a Lábasházban

Mint azt már megírtuk, eredeti formájukba visszaállított magyar történelmi zászlókból rendezett be kiállítást a sepsiszentgyörgyi Lábasházban a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókja, a kiállítás június 19-ig látogatható.

A koronavírus-járvány terjedése által okozott kényszerhelyzetben a kiállítást csak a virtuális térben lehetett eddig megtekinteni, de immár a nagyközönség számára is látogatható június 11. és 19. között, hétfőtől péntekig, 8-tól 16 óráig.

A zászlósor dr. Pozsony Ferenc akadémikus kezdeményezésére jött létre a Magyarság Háza támogatásával. A tájékoztatást szolgáló kísérőszöveget dr. Dimény Attila kézdivásárhelyi muzeológus írta.
A kiállítás szám szerint 13, leg­inkább Erdélyhez kötődő, analógiák alapján rekonstruált történelmi zászlót mutat be. Többek között Hunyadi János zászlóját, melyet a neki V. László király által 1453-ban, érdemei elismeréseként besztercei örökös ispánságra emelése alkalmából adományozott új, bővített címer alapján rekonstruálták. Az új címer négyelt pajzsának első és negyedik mezejében a család ősi jelképe, a csőrében aranygyűrűt tartó holló látható. Második és harmadik mezejében viszont fehér mezőben, hátsó lábain álló, mancsában arany koronát tartó vörös oroszlán jelenik meg, ami a harcokban megsebzett Hunyadi Jánost jelképezi. Ő ugyanis az uralkodó kiskorúsága idején hősiesen védelmezte a koronát, majd az erre alkalmas történelmi pillanatban a főhatalmat visszaadta a királynak.

Hirdetés
Hirdetés

Bocskai István és Bethlen Gábor egyaránt a hagyományos, lángnyelvekkel díszített, fecskefarkú erdélyi fejedelmi zászlót használta, amelyeket csak a közepükön található családi címer különböztetett meg egymástól. Bocskai címere hármas halomból kinövő, nyílvesszőt magasba emelő oroszlánt, a Bethleneké egymással szemben álló, nyakukon átnyilazott hattyút ábrázol. De megtekinthető még a Fekete sereg, a trónfosztás utáni 1849-es honvéd lovassági és az 1938-as magyar királyi lovasság zászlója is. Az online megnyitóról készült 27 perces film újranézhető a Balassi Intézet Facebook-oldalán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük