Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Y(our) – enyém, tiéd, miénk a cél

Y(our) – enyém, tiéd, miénk a cél Kultúra

Kézdivásárhely önkormányzata megpályázta a Románia Ifjúsági Fővárosa címet a 2023-as évre. A program rengeteg lehetőséget adna a város kezébe, de ugyanakkor feladatokat is. Célja, hogy a fiatalok részesei legyenek a döntéshozatalnak az őket érintő témakörökben. Nemsokára kiderül, döntősök leszünk-e.

A Románia Ifjúsági Fővárosa címet 2016 óta kapja meg évente egy város. Azóta volt már Temesvár, Bákó, Nagybánya, Jászvásár, valamint jelenleg Konstanca, amely 2022 nyarán veszíti el a címet, a következő pedig 2023. január elsején kapja meg, december 31-ig. Erre pályázik Kézdivásárhely is, ám nem egyedül. Ellenfelünk Zsilvásárhely (Târgu Jiu), Németvásár (Târgu Neamț), Szatmárnémeti, Craiova és Vaslui is. Augusztus 30-án derül ki, hogy mely 2–3 város jutott tovább a döntőbe, a végleges eredményhirdetés pedig október 9-re várható.

Hirdetés
Hirdetés

– Mi már régóta beszélünk arról, hogy meg kellene pályáznunk ezt a címet. Már a kampány idején is vállaltuk, megígértük, hogy lépünk ennek irányába. Aztán, amikor volt a kiírás, újra tárgyaltuk Bokor Tibor polgármesterrel, és akkor megpályáztuk. Az önkormányzatnak kell megpályáznia, részükről dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester a koordinátor – mondta el Szöllősi Tamás, ötletgazda, koordinátor.
Mint mondta, azért tud érdekes lenni Kézdivásárhely pályázata, mert eddig nem igazán volt arra példa, hogy 30 ezer fő alatti város nyerje el a címet.

– Románia nemcsak nagyvárosokból áll, hanem kisvárosokból, vidéki településekből is, ahol szintén élnek fiatalok. Az ők kérdéseikre, problémáikra is válaszokat, megoldásokat kell keresnünk, ezt tűztük ki mi célul. Valamint bevonni minél szélesebb körben a város és a környék fiataljait a település alakulásába, életébe – emelte ki, hozzátéve, hogy nemcsak Kézdivásárhelyben gondolkodnak, hanem a majdani metropolisz övezetben is, közösen Kézdi- és Orbaiszékkel, a környező falvakkal.

–Legfőbb cél ugyanakkor, hogy megismertessük a várost, a környéket Romániával. Hogy feltegyük Kézdivásárhelyt a fiatalok mentális térképére, megismerjük egymást, idelátogassanak, ezáltal fejlesztve a régiót. Célunk az is, hogy segítsük, a fiatal vállalkozókat, mezőgazdászokat, ifjúsági turizmust alakítsunk ki. De fontos továbbá az oktatás, szórakozás, nevelés, tehetséggondozás is. Az egész koncepció a Y(our) szójátékra épül, amelyben a Y a Youth-ot jelöli, vagyis a fiatalságot, az Our pedig azt mutatja, hogy ez a tiéd, enyém, miénk, vagyis közös cél. Erre igyekszünk felépíteni, valamint olyan kulcsszavakra, mint természet, kultúra, fiatalság, jövő – magyarázta az ötletgazda.

A cím nemcsak lehetőséget ad majd a városnak, jár vele egy 50 ezer eurós díj is szervezésre, programokra. Ugyanakkor feladatokat is ad, hiszen van két konkrét rendezvény, amit mindenképpen meg kell szervezni. Egy 500 személyes csúcstalálkozó, valamint egy gála. Emellett pedig fel kell majd tölteni az évet minél pörgősebben, színesebben, minél átláthatóbban.

– A pályázatot az önkormányzat nyújtotta be, azonban van egy támogatási része is. 25 ifjúsági szervezet támogatja jelenleg a programot. Szeretnénk majd ezt is felfejleszteni, létrehozni egy föderációt, ernyőszervezetet, amely majd az egészet tudja koordinálni, szervezni az önkormányzattal együtt, ha odakerülünk, hogy elnyerjük a címet – tette hozzá Szöllősi.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 20., 17:45
    ÉRTÉKELÉS: 3

    „Az egész koncepció a Y(our) szójátékra épül, amelyben a Y a Youth-ot jelöli, vagyis a fiatalságot, az Our pedig azt mutatja, hogy ez a tiéd, enyém, miénk, vagyis közös cél. ”
    Lassan elfelejtünk már magyarul is, csak angolul fogunk beszélni.
    Az idős emberek tudják még, hogy a kutya is a jó dolgában veszik meg.

  • User
    Dátum: 2021. augusztus 21., 10:03
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nem hiszem ,hogy ez menni fog amíg olyanok dőntenek a győztesről ….. amilyenek . Jut eszembe:- A jereváni rádiót megkérdezik:- Kézdivásárhely megpályázhatná-e a Románia Ifjúsági Fővárosa címet ? Válasz : – Persze , de minek ?

    • User
      Dátum: 2021. augusztus 23., 13:19
      ÉRTÉKELÉS: 0

      mert a pályázással már alapból egy pozitív reklámja lesz a városnak, elindulnak folyamatok, együtt gondolkodások. rengeteg haszna van maga a pályázatnak is.. Ha mindennek úgy indulunk neki, h de minek, akkor reggel minek kelünk fel?

  • User
    Dátum: 2021. augusztus 21., 10:06
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Pályázni azt lehet , max. Erdély Ifjúsági Fővárosa címre . Azt is csak ha nem Romániában lenne Erdély . Nem tudok elképzelni részrehajlás nélküli zsürit . Akkor meg minek ?