Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszatér a csernátoni lovas maszka

Visszatér a csernátoni lovas maszka Kultúra

Még tartja magát a konok tél, de már nem sokáig, ugyanis vasárnap, több mint egy évtizedes kimaradás után visszatérnek Csernátonba a lovas maszkások, hogy elűzzék vidékünkről.

Hirdetés
Hirdetés

Felsőháromszék legrégebbi farsangi hagyományának felelevenítését az IKA Ifjúsági Egyesület karolta fel, partner benne a Haszmann Pál Múzeum, közösen szeretnék visszahozni ezt a vidám szokást a köztudatba. A lelkes csernátoni legények hetek óta próbálnak, szoktatják a lovakat, tanulják a régi szövegeket és dalokat, hogy farsang utolsó vasárnapján sikeres legyen a téltemetés. A csernátoni lovas maszka néven elhíresült szokás egy lakodalmi menetet jelenít meg, melyet egy békérő és egy szószóló vezet. A menetben felvonul az ifjú pár, a koszorúslányok és -legények a kürtös, a zenészek, az orvos és a cigányok kíséretében, szalagokkal, csengőkkel feldíszített lovaikon.

A csernátoni farsangosok vasárnap 13 órakor a fellegvári téren gyülekeznek, majd onnan indulnak telet űzni, 13.45-kor a Hanna panzióban, 14.30-kor a Haszmann Pál Múzeumban, 15.15-kor a községházán és 16 órakor az Enikő panzióban fogadják őket. Az említett helyszíneken minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 1., 15:17
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Kiskoromban minden farsang farkán martonfalvan nyitva álltak a kapuk. Vártuk a csernatoni maszkasokat. Kar hogy most nem jönnek. Nagyon szép élmény volt számomra. Gratulalok a szervezőknek és a résztvevőknek. Nagyon ügyes. Minden elismerésem az övék.