Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Virtuóz játékos a természet

Virtuóz játékos a természet Kultúra

Természetszerető ember számára lenyűgöző kiállítást nyitott meg a vadászati múzeum kedden délben, a madarak és fák napjának apropóján. Egy szenvedélyes biológus, Oleniuc Florentina Carmen, a suceavai Természettudományi Múzeum munkatársa, Moldova északi részében fészkelő és ott áthaladó vándormadarak fészkeit reprodukálta. Ez a csodálatos gyűjtemény tegnaptól a vadászati múzeum tulajdona.

A Csodafészkek elnevezésű kiállítás a magashegyi, erdei, mezei énekes, vízi- és ragadozómadarak fészkeit mutatja be. Oleniuc Florentina Carmen 70 madár fészkét építette meg hét hónap alatt, elkészítésükhöz hónapokig gyűjtögette az anyagokat – mint mondta, számára ezért könnyen telt a pandémia ideje –, hiszen a mohától az akácvirágokig, a zuzmótól a nádbugáig, a fakéregtől a pókhálóig, levelekig ezerféle hozzávalót felhasználnak a madarak.

Hirdetés
Hirdetés

A megnyitón éppen jelenlevő román ötödik osztálynak a szakember elmagyarázta több madár fészeképítési technikáját is: a csuszkáé például rendkívül egyedi, fészkéhez fakérget és füvet hord az odúba, de az odú bejáratához földből és nyálból épít paravánt. A hím ezen keresztül adja be a táplálékot a tojónak, a paravánt csak a kirepülő madarak bontják le. A vörösfejű gébics tüskés cserjésben fészkel, a tüskék közé szerkesztett fészkébe a tojónak bogarakat rejt a fészek falába.

A kiállításon néhány hangoskönyv is látható, amelyek különböző madarak hangját reprodukálják.
A gyűjteményt eddig a suceavai Természettudományi Múzeum és a radóci Traian Postolache Művészeti Galéria mutatta be, útjának harmadik állomásán pedig meg is állapodott. Oleniuc Florentina Carmen rendkívül hálásnak érezte magát a Vadon Egyesület, a vadászati múzeum által nyújtott, várakozáson felüli anyagi, logisztikai támogatásért, ezért a kiállítási anyagot az intézménynek ajándékozta.

A tárlatmegnyitón Zágoni Imola, az iskolán kívüli tevékenységekért felelős tanfelügyelő elmondta, a biológiaórán tanultakat rendkívül jól szemlélteti ez az anyag, minden iskolát biztatni fognak, szervezzen látogatást a múzeumba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük